Published On: Pon, pro 10th, 2018

Ombudsmani za ljudska prava se ne bave pitanjem zastave – neuređeno pitanje

Tu oblast treba urediti na lokalnim parlamentima, a osim izgleda treba se definirati način upotrebe obilježja, moguće zloupotrebe ili neprimjereno isticanje obilježja, grbova i zastava

Institucija Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine nije se bavila pitanjem unošenja zastave Republike Srpske u prostorije Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

”Ni Zakon o zastavi BiH, ni Zakon o zastavi RS, odnosno amblemu ne uređuju to pitanje. Onda dolazite u poziciju da, sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je”, rekao je ombudsman Ljubinko Mitrović ističući da oni nemaju taj predmet evidentiran, niti su se njime bavili.

Dodao je da su oba spomenuta zakona definirala da će se podzakonskim aktivima urediti sve ono što nije sadržano u zakonu.

Istaknuo je da amblemi treba da imaju primjereno mjesto, ali ne treba da budu kamen spoticanja.

”Imamo mnogo važnijih stvari od amblema, od zastave. Svakako da i o tome treba voditi računa, ali i urediti sistemski, propisano pravnim aktivima gdje, kada i što se koristi”, rekao je Mitrović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Pozvao je sva zakonodavna tijela u Bosni i Hercegovini da, shodno međunarodnim standardima i domaćem zakonodavstvu, a prije svega vođena načelima Povelje UN-a, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, prilikom kreiranja i usvajanja državnih, odnosno službenih obilježja osiguraju punu nacionalnu ravnopravnost, demokratske odnose i najviše standarde ljudskih prava i sloboda konstitutivnih naroda, ostalih i svih građana BiH.

Nakon predstavljanja specijalnog izvještaja o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja u Bosni i Hercegovini, istakao je da je ovo dosta neuređena oblast.

”Tu oblast treba urediti na lokalnim parlamentima, a osim izgleda treba se definirati način upotrebe obilježja, moguće zloupotrebe ili neprimjereno isticanje obilježja, grbova i zastava”, rekao je Mitrović.

Potpredsjednik SDP-a BiH Draško Aćimović podnio je u ponedjeljak ostavku na sve funkcije i napustio stranku.

Aćimović je rekao Srni da ovo nije bila jednostavna i brzo donesena odluka, ali da je bio prinuđen da je donese.

“S obzirom na to da nisam imao i nemam podršku vrha stranke za političke stavove i koncept za koji sam se zalagao i zalažem, smatram da je pošteno i ispravno da podnesem ostavku na sve rukovodeće funkcije i članstvo u partiji”, istaknuo je Aćimović.

Srna neslužbeno saznaje da će Aćimović političko djelovanje nastaviti u jednoj od vladajućih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare