Published On: Thu, Sep 10th, 2015

OMAKLO JOJ SE: Grabovica – zločin koji je država zaboravila

Kao i svake godine do sada preživjeli stanovnici i potomci ubijenih postavljaju pitanje hoće li i kada pravda sustići okrutne počinitelje i još okrutnije nalogodavce ovog strašnog zločina te hoće li konačno Grabovica dobiti zasluženu pažnju državnih organa, piše Dnevni list.
Istina o zločinu predugo se krila, a ono što posebno zabrinjava je i parcijalni odnos sudstva prema ovom slučaju pri čemu se nikada nije provela sveobuhvatna istraga, već su se uglavnom procesuirala pojedinačna ubojstva i to za dvije obitelji. Međutim, unatoč šutnji domaćih i svjetskih moćnika, mještani i dalje ne odustaju od potrage za istinom, kao i sudbinom 17 nestalih čija tijela do sada nisu pronađena.
Naime, nakon zločina, tijela su skrivana, a veći dio je, sumnja se, bačen u Neretvu. Nadu kako će se stvari pomaknuti s mrtve točke ulijevali su sudski procesi ranijih godina koji su se usredotočili na ubojstva članova dviju obitelji, no, nakon presuda sve je stalo, zanimanje organa gonjenja u potpunosti opalo, a država i dalje gluha i nijema na vapaje iz Grabovice. Današnje obilježavanje stoga će biti još jedna prilika da se glas o tom selu pročuje u javnosti, a obitelji stradalih, i pored dosadašnjih iskustava, vjeruju kako će doći vrijeme kada će nalogodavci odgovarati za počinjeno.
Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica ’93.” koji je tog kobnog dana izgubio oca i majku jedan je od onih koji su svojim radom doprinijeli širenju istine te je spreman i dalje aktivno pozivati nadležne da se uključe u otvaranju široke i temeljite istrage.
Prema protokolu, u 11 sati je predviđeno polaganje vijenaca na spomen civilnim žrtvama Domovinskog rata i put križa do obližnjeg groblja na kojem će se u 12 sati služiti sveto misno slavlje. Pored obitelji, očekuje se dolazak i većeg broja hrvatskih predstavnika vlasti na svim razinama kao i političkih stranaka./HMS/