Published On: Ned, srp 7th, 2019

Oluje diljem Hrvatske, pijavice i tuča razbijale aute, kuće… Nije gotovo

DILJEM Hrvatske danas poslijepodne stiglo je veliko pogoršanje vremena koje sa sobom donosi i značajno zahlađenje.

Zbog toga su upozorenje izdali i Meteoalarm i ESTOFEX, koji je za najveći dio Hrvatske izdao najveće, upozorenje trećeg stupnja.

Oluje u Rijeci, Kvarneru, Istri, Gorskom kotaru, Zagrebu, Slavoniji…

Oluja koja je najavljena već je počela u popodnevnim satima i najprije je zahvatila Kvarner, a potom i Rijeku. Na području Rijeke je padala tuča.

Radio Rijeka javlja da je u roku od samo deset minuta, između 12:20 i 12:30 sati, u Rijeci temperatura pala za 8°C. U tom kratkom vremenu palo je 20 litara kiše po četvornom metru, zabilježen je i najjači udar vjetra od 75 kilometara na sat, pa stvarno govorimo o neveri.

U isto vrijeme, u Klani je palo 35 litara kiše. Već pola sata kasnije počelo se razvedravati, tako da je u Rijeci u 14 sati izmjereno 18°C, a na otocima se moglo kupati uz temperature zraka od blizu 30°C.

Prema izvještaju HAK-a, u Gorskom kotaru uz kišu povremeno pada i tuča. Kolnici su mokri i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju. Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. Vozačima savjetuju da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Portal istramet javlja kako su se, usprkos velikoj opasnosti, a sve kako bi zaštitili svoje automobile od tuče, brojni vozači zaustavljali ispod nadvožnjaka u potpunosti blokirajući autocestu. Pritom nije pušten prolaz čak ni za vozila hitnih službi. Neki su vozači blokirali i tunele.

 

Autocesta Rijeka-Zagreb – A6 kod skretanja za Crikvenicu. Sebičnjaci su blokirali cijelu autocestu da bi zaštitili svoje…

Posted by IstraMet on Sunday, July 7, 2019

 

U Zagorju padala tuča

Nevrijeme je oko 14 sati stiglo i u Zagorje.

Kako javlja zagorje.com, sitnija tuča padala je u Krapinskim Toplicama, Klanjcu, Tuheljskim Toplicama, Tuhlju, Donjoj i Gornjoj Stubici, Lugu Zabočkom, Svetom Križu Začretju…

Tuča većeg promjera padala je u Klokovcu, Čretu u Krapinskim Toplicama, u Budinščini, Maloj Erpenji, Hršak Bregu, Benkovom u Pregradi, okolici Krapine…

Oko 16 sati drugi val nevremena je zahvatio Zagorje.

Kako je javio fotoreporter zagorje.coma, u Čretu je vjetar rušio stabla, a jedan od visokih borova pao je na dalekovod. Ondje nema struje. Jak vjetar je rušio stabla i u Humu na Sutli i okolici Krapine.

U Vukovaru tuča razbila krovove kuća, u Osijeku automobile

Kako nam javlja čitatelj, jaka tuča padala je na području Vukovara. Tuča veličine oraha razbila je krovove na nekim kućama.

I MUP izdao priopćenje

O nevremenu koje je zahvatilo veći dio zemlje oglasio se i MUP.

“U poslijepodnevnim satima nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, a ponegdje i tučom, zahvatilo je područja više županija i to Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske i Brodsko-posavske. Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH zaprimili su dojave o srušenom drveću na prometnice i dalekovode, nestancima električne energije, oštećenjima krovišta, ozljedama osoba i dr. Prema zaprimljenim dojavama odmah su angažirane nadležne službe.

Treći stupanj upozorenja izdan je zbog jakog vjetra koji može nanijeti štetu, velike do jako velike tuče te zbog obilnih padalina.

I dok su kopnena Hrvatska i Istra završile pod trećim stupnjem upozorenja, Dalmacija je završila pod drugim.

Drugi ESTOFEX-ov stupanj upozorenja izdaje se za veliku ili jako veliku tuču te jake udare vjetra.

Slijede neverini na Jadranu

Tijekom večeri razvoj jakih grmljavinskih pljuskova očekuje se najprije na području Istre, sjevernog Jadrana i Like, a kasnije večeras i noćas u Dalmaciji, i to osobito na sjevernom dijelu Dalmacije, javlja Neverin.

Kiše će biti ne samo u Dalmatinskoj zagori, već i uz samu obalu, ali ne posvuda jer će pljuskovi biti lokalnog karaktera.

Očekuje se osvježenje i pad temperature zraka i na Jadranu. U ponedjeljak se nastavlja nestabilno vrijeme.

Sutra diljem zemlje žuto upozorenje

Sutra će vrijeme biti promjenjivo. U kopnenim predjelima povremena kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom, češće u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu jugo i jugozapadnjak, navečer mjestimice i bura. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na Jadranu 19 do 24, a najviša dnevna od 24 do 28, u Dalmaciji do 31°C, javlja DHMZ.

Diljem zemlje na snazi je žuto upozorenje zbog mogućih grmljavinskih oluja.

Nakon oluja zahlađenje

Kako se vidi iz dugoročne prognoze, u početku tjedna bit će promjenjivo i nestabilno uz povremene pljuskove i grmljavinu te postupan pad temperature. Ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme te lokalno izraženije oborine.

Prema dosadašnjim dojavama, najteže posljedice prijavljene su na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je nevrijeme praćeno vjetrom, tučom i kišom oko 16.30 sati zahvatilo veći dio županije. Tuča veličine oraha, a ponegdje i jajeta, u kratkom je vremenu počinila velike materijalne štete na području cijele županije. Zaprimljene su dojave o oborenim stablima na prometnicama, prekinutim žicama električne mreže, dok je u Drenovcima vjetar odnio krov s osnovne škole. U Borovu Naselju dvije starije žene su od udara tuče (leda) lakše ozlijeđene, dok je u Posavskim Podgajcima muškarac pao s krova, a težina njegovih ozljeda za sada nije poznata. Načelnik općine Drenovci podignuo je tim Civilne zaštite za opće namjene.

U naselju Topola kod Bošnjaka pijavica je potrgala žice električne mreže i oborila nekoliko stabala. Sve raspoložive ekipe HEP-a, vatrogasaca i ostalih su na terenu i saniraju štetu. Nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom oko 14.20 sati zahvatilo je i Krapinsko-zagorsku županiju, a županijski centar 112 Krapina zaprimio je više desetaka dojava građana o raskrivenim krovištima kuća, srušenim stupovima električne energije i srušenim stablima. Najviše dojava je bilo s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Svetog Križa Začertja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli. Prema trenutno dostupnim informacijama, oštećeno je 15-ak krovišta kuća.

I u Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je oko 15.20 sati zahvatilo područje Siska, Sunje i Lekenika te je županijski centar 112 zaprimio više dojava građana o padu drveća na prometnice i elektrovodove, a zaprimljene su i dojave o oštećenju dva krovišta kuća.

U Primorsko-goranskoj županiji kratkotrajno olujno nevrijeme, praćeno kišom, vjetrom i tučom zahvatilo je oko 13.25 sati područje Rijeke i okolice te je zaprimljeno više dojava o posljedicama nevremena. U Rijeci se na cestu srušilo nekoliko limova s krovova, a prijavljen je i udar groma u kuću koja je ostala bez električne energije. Na auto cesti A6 kod Kikovice u smjeru Zagreba vozila su se sklonila zbog tuče pod vijadukt i blokirala promet. Na državnoj cesti D8 od Bakarca prema Kukuljanovu na nekoliko mjesta došlo je do odrona. Poplavljena su prizemlja dvije kuće i to na području Jelenja te u Novom Vinodolskom.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nevrijeme je oko 16.20 sati zahvatilo područje Garešnice, Kapele i Dežanovca. U mjestu Donji Mosti na području Kapele uslijed obilne kiše došlo je do nanosa kamenja i cigle na prometnicu na ulazu u mjesto. Na državnu cestu DC 26 palo je drvo.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od 16.20 do 17 sati nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je područje Male Gorice, Klinča Sela, Pavučnjaka, Paukovca, Trpuca te dijelove Grada Zagreba. Nadležni županijski centar 112 zaprimio je dojave o strušenim stablima, oštećenjima dalekovoda, dok je poplavljivanje podvožnjaka prijavljeno u Zagrebu u Škorpikovoj ulici.

Oko 17 sati Brodsko-posavsku županiju također je zahvatilo nevrijeme praćeno kišom i vjetrom. U Davoru vjetar je srušio i oštetio više krovova kuća i gospodarskih objekata te srušio nekoliko stabala. U Slavonskom Brodu županijskom centru 112 prijavljeno je više padova granja i stabala na kolnike. Na širem području županije (Davor, Okučani, Stara Gradiška, Brebrina i Slavonski Brod) zabilježeni su prekidi opskrbom električnom energijom zbog vjetra koji je rušio električne stupove s vodovima.

Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH još uvijek zaprimaju dojave građana o posljedicama nastalim nevrijemenom te promptno izvješćuju nadležne žurne službe koje izlaze na teren”, objavili su.

Upozorenje ESTOFEX-a

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) je za danas izdao najjači, odnosno 3. stupanj upozorenja, za najveći dio Hrvatske, kao što se vidi na fotografiji:

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare