Published On: Sub, tra 29th, 2017

Oluja zahvatila BiH | Letjeli krovovi, prevrtali se kamioni, lomila se stabla, meteorolozi izdali upozorenje: Očekujte vjetrove do 90 km/h!

 Nakon travanjskog snijega veći dio BiH zahvatilo je olujno nevrijeme koje prati jak vjetar.

Tako je olujni vjetar od jutos pravio probleme širom BiH. Pod naletima vjetra prevrtali su se kamioni na ulici, lomila stabla, odlijetali krovovi…

Zbog svega toga, Federalni hidrometeorološki zavod FBiH izdao je narančasti meteoalarm.

Vjetar je najveće probleme stvorio u Bihaću. Crijepovi s krovova ugrožavali su automobile i prolaznike, a i lomila su se velika stabla.

vjetar

Vjetar je ugrožavao i saobraćaj na dijelu magistralnog puta koji prolazi pored zgrade “Agrama” u izgradnji

Zavod za prostorno uređenje Bihać uputio je apel građanima koji imaju parkirana vozila u blizini drveća koje pripada gradskom parku, da ih odmah uklone zbog njihove sigurnosti, kao i da se ne kreću kroz gradski park, do daljnjeg.

Veliku materijalnu štetu vjetar je napravio i u Travniku. Vjetar je odnio dio krova tvornice madraca “Nobil“ u Novoj Biloj kod Travnika.

Kako su nam potvrdili iz ove firme, vjetar je danas u periodu između 12 i 13 sati odnio dio krova na jednoj od starih proizvodnih hala, a radi se o površini između 200 i 300 kvadratnih metara.

nobil-glavna

Procjena šteta još nije izvršena, a radnici ove tvornice uklanjaju mašine i proizvode kako ne bi nastupila još veća šteta zbog kiše koja je najavljena za danas i naredni dan.

Kod Bosanskog Petrovca vjetar je čak oborio kamion, zbog čega je bio usporen saobraćaj.

kamion

Kako su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazali za Avaz.ba izdato je narančasto upozorenje za ekstremne prilike za 28. april do 20 sati.

– Ovo nisu neuobičajene vremenske prilike za naše prostore, ali se mora naglasiti kako se ne dešavaju često – kazali su iz FHZ.

18253755-10211141093635182-735097164-n

Također, prognozirani su i udari vjetra od 25 do 40 kilometara na sat, a maksimalni i čak do 90 kilometara na sat.

– Ti jaki vjetrovi bi mogli pogoditi veći dio zemlje osim sjevera i sjeveroistoka.