Published On: Pon, pro 31st, 2018

OKO OVOG NEĆE GRMITI “GRAĐANSKE” GLAVE: Odobren novac za uvezivanje staža za 54 radnika “Krivaja-Mobela” i “BNT Hidraulike”

Vlada FBiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije BiH, na današnjoj telefonskoj sjednici odobrila raspodjelu dijela sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa za MIO u ukupnom iznosu od 125.881,59 KM za 48 radnika PD “Krivaja-Mobel” d.o.o. – u stečaju, Zavidovići, koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa za MIO.

Sredstva su deponirana na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke Federacije BiH, otvorenog kod Centralne banke BiH i bit će doznačena na račun Federalnog zavoda za MIO. Sastavni dio odluke je i popis radnika kojima će na ovaj način biti uvezan staž.

Također, odobrena su sredstava za uplatu doprinosa u svrhu umirovljenja šest radnika gospodarskog društva BNT Hidraulika – u stečaju d.d. Novi Travnik u ukupnom iznosu od 87.716,05 KM. Sastavni dio i ove odluke je popis zaposlenih na koje se odluka odnosi.

Sredstva će biti dodijeljena iz proračuna Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije s pozicije “Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima”. Odluka je donesena na osnovu javnog poziva, a u skladu s Programom utroška ovih sredstava.

Za učešće u radu i odlučivanju skupština gospodarskih društava, Vlada FBiH danas je opunomoćila Marinka Bošnjaka (Aluminij d.d. Mostar), Fahrudina Smailagića (Unis Ginex d.d. Goražde) i Amira Halilčevića (RMU “Banovići” d.d. Banovići), priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare