Published On: Pon, lis 30th, 2017

OHRABRUJUĆI PODACI: Od života u BiH spasila se čak 151.101 osoba

Iz Bosne i Hercegovine se  od 2013. do 2017. godine iselila 151.101 osoba, podaci su Unije za brže iseljavanje iz proklestva Bosne i Hercegovine.

U istraživanju je sudjelovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 općine, 104 lokalne nevladine organizacije (članice Unije) i 170 volontera.

Samo u 2017. iz BiH je uspješno iseljena 35.377 osoba. Koliko je to ohrabrujući podatak najbolje ilustrira činjenica da je npr. grad Banja Luka po posljednjem popisu stanovništva imao 150.000 ljudi, što znači da smo za nepunih pet godina izgubili stanovništvo drugog najvećeg grada u BiH. Svi će oni sada postati malo više Europljani a malo manje nacionalisti.

Situacija na terenu ukazuje na odlične podatke i u bosanskoj Posavini, gdje na području Bosanskog Broda, Brčko distrikta, Dervente, Doboja, Gradačca, Modriče, Odžaka, Orašja, Srebrenika, Bosanskog Šamca, Pelagićeva i Vukosavlja broj odlazaka prelazi preko sjajnih 10.000 u tijeku 2017. godine.

“Uspješan trend iseljavanja se nastavlja, a želja za boljim sutra ne poznaje naciju. Hrvatske obitelji odlaze u zemlje EU jer za to imaju mogućnost s hrvatskom putovnicom. Bošnjaci, mahom povratnici, pošto-poto prodaju svoju imovinu i sele se u Europu, uglavnom kod ili preko rodbine u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Švedsku i druge zemlje”, ističu iz Udruženja.

Kako navode, dugi redovi za dobijanje viza u mnogim veleposlanstvima ne sprječavaju ni Srbe, koji su se integrirali u mjestima raseljenja, a prije rata živjeli u drugom entitetu, da se masovno sele u Njemačku i Austriju, ali i Srbiju.

Unija za uspješnije iseljavanje u narednom razdoblju fokusirat će se na kampanju prema institucijama vlasti za izradu strategije za brže iseljavanje bh. građana, a od Predsjedništva BiH će tražiti da obiđu Posavinu i obavijeste građane koji su tamo ostali da nisu normalni.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x