Published On: Čet, lis 24th, 2013

OHR: Visoki predstavnik nikada nije za podjelu BiH na principu Čehoslovačke

SARAJEVO – Visoki predstavnik Valentin Inzko službeno demantira izjave koje su mu pripisane u članku objavljenom u današnjem izdanju Oslobođenja pod naslovom „Ambasadori nam predlažu sudbinu Čehoslovačke“, saopćeno je iz OHR-a.

Između ostalog, navedeno je da je visoki predstavnik izjavio da neki predstavnici Vijeća za provedbu mira smatraju „da je najbolje rješenje za BiH da bude podijeljena kao Čehoslovačka”.

– Ti navodi nisu tični i visoki predstavnik nikada nije dao takvu izjavu. Ni visoki predstavnik niti ijedan od predstavnika koji sudjeluju na sastancima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira nikada nisu zagovarali podjelu Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Naprotiv, visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira dosljedno naglašavaju svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine i uvijek oštro osuđuju napore i izjave kojima se poziva na podjele i dovodi u pitanje teritorijalni integritet zemlje.

Tijekom nekoliko sastanaka, visoki predstavnik je roditeljima rekao da iskreni dijalog između svih aktera nema alternativu, kako bi se što hitnije postiglo pravično rješenje koje će djecu vratiti u njihove učionice.

– Pozdravljajući proaktivni angažman OSCE-a i drugih predstavnika međunarodne zajednice, visoki predstavnik je također pozvao roditelje da sudjeluju u dijalogu s Ministarstvom prosvjete Republike Srpske, bez obzira koliko to bilo teško, u najboljem interesu djece – saopćeno je.