OHR U MISIJI TUMAČENJA DAYTONA: Sve znaju pojasniti, osim po kojem pravu i pravdi su Hrvatima dokinuli prava

SARAJEVO – Ured visokog predstavnika   danas je  reagirao na netočne tvrdnje, a tiču se Daytonskog sporazuma te pravnog statusa Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, koje su iznesene u proteklih nekoliko dana.
OHR želi još jednom da pojasni da Bosna i Hercegovina nije državna zajednica niti unija država. Bosna i Hercegovina jedinstvena je suverena država i njena sadašnja unutarnja struktura definirana je Daytonskim mirovnim sporazumom.
U Ustavu Bosne i Hercegovine, sukladno Aneksu IV Daytonskog mirovnog sporazuma, nedvosmisleno se navodi da “Republika Bosna i Hercegovina, čije je službeno ime od sada ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država.”
U Ustavu je također utvrđeno da je “Bosna i Hercegovina demokratska država” i da se “sastoji od dva entiteta”.
Drugim riječima, entiteti su pravno uspostavljeni i zaštićeni Ustavom Bosne i Hercegovine, dok je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, s modificiranom unutarnjom strukturom, stoji u saopćenju OHR-a.
Dejtonski mirovni sporazum ne može biti jasniji po ovom pitanju i visoki predstavnik odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje.
OHR poziva sve strane da se suzdrže od davanja neistinitih izjava o ustavnom uređenju utvrđenom Daytonskim mirovnim sporazumom. Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je zagarantiran po međunarodnom pravu io tome se ne može pregovarati.