Published On: Pet, kol. 17th, 2018

OHR MOŽE BITI SRETAN Po prvi puta od Daytona sve političke partije u BIH nude identičnu političku ideju: Ništa

Prije par godina pojavio se neki lik koji je parodirao izbore u Hrvatskoj parolom  “Glasujte za mene, ne obećavam ništa, vama će biti isto, a meni će biti bolje”.

BIH kao uspješni eksperiment može se pohvaliti da sve BIH  partije po prvi put imaju isti program. S identičnom parolom:

“Glasujte za nas, vama će biti isto, a nama bolje” – parola je doslovno svake partije u BIH. I svakog kandidata. Razlike u programima uopće nema.

Niti jedna partija ne nudi ništa novo. Niti jedna ne maše nikakvim obećanjima. Niti jedna nema nikakva jamstva. Svaka je svjesna da se u BIH ništa ne može promijeniti.

Dodik tek kaže da će čekati da se sistem sam uruši, no on barem priznaje da ne  nudi ništa i sve što nudi je čekanje,

Koja je ključna razlika između politike SNSD-a i SDS-PDP-a u Srpskoj? SNSD planira državu rušiti poticanjem bošnjačkog nacionalizma, SDS također. Izbore planiraju dobiti na strahu od drugih.

Šta to nudi SDP ili DF a da to ne nudi SDA? SDP I DF nude ideju unitarne države s bošnjačkom kontrolom. Dok SDA nudi što? Ideju unitarne države s bošnjačkom većinom. Niti jedni, niti drugi ne znaju kako će ju realizirati. Izbore planiraju dobiti na strahu od drugih.

DF , ili pak SDP , SBB nude smjenu SDA, i to je to. SDA će tražiti da ih se ne smjeni i da se ne nasjedne na priču SDP i DF-a. Što će to promijeniti u konačnici? Ništa. Jer se radi o identičnim političkim projektima, različitog dezena,  koji su u suštini tek oruđe zamrznutog nacionalnog projekta, koji čega realizaciju ideje. Koja nikako da se dogodi.

Što točno nudi HDZBIH? 1990? HSS?

Koji je program Dijane Zelenike osim što nudi sebe Dijanu Zeleniku kao alternativu Čoviću? Nema ideje u 90. Ideja je mi smo drugačiji. Po čemu su drugačiji? Samo zato što je Dijana Dijana i što se zove Zelenika?

Što bi se time postiglo? Što je ona u stanju a da nije on? Što je on u stanju a da nije ona? Radi se tek o pozicijama koje nominalno predstavljaju vlast, dok su poluge moći potpuno ograničene.

Hrvati će također na strahu od drugih pokušati dići narod. Program ne nude. Obećanja se boje. Opekli su se. Krešo Zubak i Vjeko Čamber bit će jako sretni ako HNS osvoji vlast. Jer njima je super kad je HNS vlast. A i Ćane Primorac će biti sretan.

OHR se doista može pohvaliti, da je od države na aparatima napravio tek to da ona ostane to što je bila i prije 23 godine.Država na aparatima. Država s puno aparata. Država s jaaako puno aparata.

U OHR-u su stopirali demokratizaciju zemlje. Čak su se i hvalili time.

Blokirali su svaku krizu vlasti koja je mogla iznjedriti nove Ustave. Nastojali su da BIH ostane država pacijent i uspjeli su u tome. Mi jesmo

Danas imamo državni aparat na čije pozicije žele svi. Mrtva država puna žive aparature.

No kako su se svi iskompromitirali s obećanjima, ne nude nikakve programe, ideje, ne jamče provedbu istih.

Smisao izborne kampanje u BIH je kazati Mi nismo kao Oni, mi smo Mi, ovo je naš plakat, ovo je naša frizura, glasujete za nas.

Država koja je odavno prestala postojati kao institucija političkog društva na kraju se uništila i na tom polju.

Dajte nam jednu stranku  u BIH koja doista vjeruje u ono što govori, i koja se bori za ideju koju zagovara, al ono istinski, i mi ćemo je podržati.

Odgovorno tvrdimo da niti jedna stranka u BIH ne vjeruje u ideju koju prodaje, ili pak ako i donekle vjeruje, ne poznaje put niti način kako tu ideju provesti.

Upitajte bilo kojeg lidera, bilo koje stranke, kako misli provesti svoje obećanje. Dobit ćete muk.

SNSD ne zna kako će ojačati Srpsku i izvesti je iz “ropstva BIH”. Sarajevske stranke nemaju pojma kako bi napravile unitarnu BIH “po mjeri svih bošnjačkih građana” a Hrvati nemaju pojma kako će se izboriti za jednakopravnost i vlastitu federalnu jedinicu.

No svi oni znaju da su četiri godine vlasti, četiri godine vlasti.

Stoga bi sve partije trebale imati službeni program: “Glasujte za nas, nama dobro, vama isto, jer mi pojma nemamo što će biti sutra, i što možemo uraditi, al ovo smo mi, i dajte nam vaše glasove, zato što želimo biti vlast,  a zašto želimo biti vlast, kada u vlasti ne vladamo, pojma nemamo, osim što znamo da to nije loše, jer lova je ok.”

Jedini koji doista vjeruju u svoju ideju smisla postojanja jesu ljudi iz OHR-a.

Oni doista vjeruju da oni tu još trebaju biti dugo. I , na žalost, svoju ideju uspješno provode. Osim toga znaju da su tu važni, a da su u svojim zemljama nitko, i još češće ništa.

BH društvo još nije iznjedrilo modernu generaciju političara koja bi usvojila nekakvu državotvornu ideju BIH i zahvalila se OHR-u na uslugama.

Ulazimo u još jedan mandat ničega. Glasovat ćemo za ništa, da bi iduće 4 godine mogli nadati da će se dogoditi nešto.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima: