Published On: Tue, Oct 13th, 2015

OHR i EU osuđuju napad ministra Mektića na novinarke RTRS-a

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer tijekom press konferencije održane u Banja Luci izrekao niz uvreda na račun novinarki RTRS-a, reagirali su iz OHR-a i Delegacije EU u BiH.

“Jučerašnji uvredljivi komentari upućeni novinarima RTRS-a samo su najnoviji primjer vrlo uobičajene prakse predstavnika mnogih političkih stranaka u ovoj zemlji, koju mi jasno osuđujemo. Kao što je OHR ranije isticao, mediji imaju obvezu objektivno i profesionalno izvještavati, ali im se mora omogućiti sloboda i neovisnost u poslu. Mediji imaju ključnu ulogu u izgradnji demokracije i razumijevanja u BiH. Stoga, mogućnost medija da slobodno rade širom BiH, ima suštinski značaj i predstavlja mjerilo demokratske zrelosti društva.

Istovremeno, postoje mehanizmi koji mogu osigurati neovisno razmatranje primjedbi protiv novinara i urednika. Potrebno je koristiti ove mehanizme, a ne uvrede ili druge oblike pritiska na novinare”, navodi se u priopćenju OHR-a.

Kometirajući diskriminatorne izjave dane o novinarki RTRS-a, glasnogovornik Delegacije EU i Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, Andy McGuffie, je izjavio:

” Sigurnost novinara je preduvjet za postojanje slobode govora i slobodnih medija. Potrebno je ozbiljno se pozabaviti svakom prijetnjom po uvjete za rad novinara i mogućnošću da neovisno djeluju. Posebno spominjanje novinarki u rodno diskriminirajućim izjavama je degradirajuće, i kao takvo je neprihvatljiva prijetnja za sigurnost žena predstavnica medija. Pored toga što predstavlja uvredu i uzrokuje osobnu traumu, to je izazov za slobodu medija”.

Za Europsku uniju, sloboda izražavanja i sloboda medija su među glavnim prioritetima. Kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, oni su ključni aspekt procesa EU integracija za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Budno pratimo ova pitanja prilikom procjene spremnosti Bosne i Hercegovine u procesu približavanja EU. Očekujemo punu podršku nositelja odgovornih funkcija na postizanju ovih prioriteta – navodi Mcguffie./Fena/