Published On: Pon, srp 25th, 2016

OHR ĆE IPAK REAGIRATI: Inzko bi referendum mogao premjestiti na razinu BIH

Referendum u Danu RS-a tricky je pitanje koje je Dodik uspješno uvalio OHR-u. Svjestan da je zabrana referenduma, kao najvišeg demokratskog dostignuća, nešto što bi Inzka zauvijek pokopalo kao demokratu i dobronamjernika u BIH predsjednik RS-a pitanje referenduma, izvukao je ponovno iz rukava. I odredio mu datum.

Premda se jedno vrijeme špekuliralo kako je to pitanje zauvijek odgođeno, i kako od najavljenih referenduma neće biti ništa, danas se ne čini tako.

Premda se jedno vrijeme govorilo kako je Dodik sam i izoliran, te kako su mu krila skresana, i kao pomalo podvija rep, danas se to ne čini tako.

OHR što god da učini pogriješio je, i tu je Dodik strateški u prednosti. Ukoliko OHR zabrani referendum, potvrdit će da je taj ured bio i ostao produljena ruka političkog Sarajeva i da je duboko antidemokratska institucija, pogotovo stoga što se  u referendumskom pitanju ne prejudicira nikakva odluka, ili izmjena zakona, nego se naprosto građane pita za mišljenje. Zabraniti bilo kojoj vladi da svoje građane upita za mišljenje bilo bi, u današnjim europskim standardima i više nego skandalozno.

Ukoliko sankcionira Dodika, ojačat će ga. On je već nekoliko puta najavio da odluke OHR-a neće ispoštovati. Takav potez značio bi novu duboku krizu u zemlji, pad vlade BIH i raspad cijelog sustava na dulje vrijeme.

Jedin0 što bi OHR eventualno mogao učiniti jest premjestiti referendumsko pitanje na razinu cijele BIH. Time bi Dodikovo pitanje možda palo na referendumu, ali bi Dodik Bosni i Hercegovini poklonio nešto jako važno.

Kulturu referenduma na koju BIH još uvijek nema pravo, budući da na razini BIH ne postoji zakon o referendumu.

Što je poprilično čudan podatak ako se zna da je BIH nastala upravo na referendumu.

Glasovi Hrvata tada su bili presudni. Budući da im je obećana federalna jedinica i ravnopravnost, masovno su na poziv Alije Izetbegovića izišli na taj referendum i donijeli BIH nezavinost. Danas se sve čini da tog naroda u BIH ima što manje, i da je institucionalno što slabiji. BIH je tako postala prva država u povijesti koja je deklasirala narod koji ju je upravo učinio državom.

Poskok.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>