Published On: Sri, lip 23rd, 2021

Oh pa baš lijepo. Turci će od EU dobiti izdašnu financijsku injekciju za bavljenje izbjeglicama

Oni također optužuju Tursku da koristi migrante kao monetu za potkusurivanje, što Ankara negira.

Europska unija razmatra pomoć od 3,5 milijardi eura za Tursku kako bi nastavila primati sirijske izbjeglice do 2024. godine, priopćilo je dvoje diplomata u srijedu, u okviru šireg regionalnog plana podrške na zaustavljanju ulaska migranata u blok.

Ukupni paket pomoći od 5,77 milijardi eura za Tursku, Jordan, Liban i Siriju ići će u humanitarne projekte a ne vladama, i ima za cilj spriječiti novi izbjeglički priljev u EU i kupiti vrijeme do eventualnog okončanja sirijskog građanskog rata koji je ušao u desetu godinu.

Turska je prihvatila oko četiri milijuna sirijskih izbjeglica i utrošila je više od 40 milijardi dolara za pružanje osnovnih usluga, ali želi da se sredstva EU izravno uplate vladi u Ankari.

Malo je vjerojatno da će čelnici EU, uznemireni onime što smatraju rastućom autoritarnom vladavinom u Turskoj i pogoršanjem stanja s ljudskim pravima, prihvatiti takav zahtijev.

Oni također optužuju Tursku da koristi migrante kao monetu za potkusurivanje, što Ankara negira.

Očekuje se da 27 čelnika EU podrže prijedlog financijske pomoći na njihovom samitu u Bruxellesu u četvrtak, prenosi Reuters.

Fena

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x