Published On: Pet, srp 12th, 2019

Ograda u Travniku ne dijeli dvije škole, ne postoji segregacija kako se priča

Uklonjena je školska ograda u Travniku, koja je bila postavljena između Mješovite srednje škole “Travnik” i Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” o kojoj su domaći i svjetski mediji izvještavali kao o simbolu etničkih podjela u bh. obrazovanju “dvije škole pod jednim krovom”.

O tome je li riječ o suštinskom ili samo estetskom potezu, za N1 je govorila jedna od bivših učenica MSŠ Travnik, volonterka Asocijacije srednjoškolaca u BiH Iman Maslić.

“U suštini postoje dvije strane priče. To je problem koji se pojavio u medijima, i imali smo problem s tim pa smo pokušavali u posljednjih godinu i po objasniti društvu da nije riječ o dvije škole pod jednim krovom. To je neupućenost, i u Travniku mnogi ne znaju da je situacija takva”, ispričala nam je Maslić te dodala:

“Taj čitav objekt pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Katolički školski centar ima pravo da radi što želi u tom objektu i sama ta ograda bi tako bila opravdana. KŠC u sklopu svoga dijela ima i osnovnu školu i bilo je ključno da neki način zaštite osnovce, i iz tog razloga je postavljena ograda, a isto tako postoji i crkva u tom dijelu i tako je ta ograda opravdana. S tim da niko ne opravdava njen izgled, jako je negativnog karaktera i sigurno nije nešto što bi se trebalo nalaziti kod onakve institucije. Što se tiče žutog dijela, odnosno MSŠ Travnik je podstanar KŠC Petar Barbarić i dužna mu je, tako da je neko rješenje započeto 2004. godine, gdje je srednjoškolski centar započeo sa izgradnjom koji ni dan-danas nije završen. Također, ta ograda je uklonjena, koliko sam ja saznala, da bi se napravila jedna ljepša i da bi se ogradio kompletan objekt, što u prijevodu znači da ipak KŠC teži ka tome da dobije nazad svoju imovinu. Dakle, fokus ne treba biti ta ograda, već taj srednjoškolski centar koji treba biti za Mješovitu srednju školu Travnik”.

Maslić je u Novom danu istakla kako sumnja da opet neće postojati ograda između “žutog” i “plavog” dijela, jer je i prije bila opravdana, kako je naglasila.

O tome da je ta ograda ipak bila simbol podjela, te da li je uspijevala da razdvoji mlade ljude iz jedne i druge škole, odnosno mlade koji nisu iste vjeroispovijesti je rekla: “Ograda zaista nije sprečavala nikoga i unazad nekoliko godina je postojao projekt engleskog jezika za te dvije škole i učenici iz KŠC su dolazili u MSŠ i obratno. Također, imali smo mnoge izvannastavne aktivnosti koje su se spajale. Ne postoji prava segregacija u kojoj se misli. Ta ograda nije predstavljala nikakvu prepreku”.

Maslić je dodala i kako ona ima mnogo prijatelja iz “plavog” dijela te da ne može reći da ne postoji nikakva komunikacija.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare