Published On: Sub, kol 17th, 2019

OGLASIO SE OHR: Incident u Uskoplju je izolirani slučaj; neodgovorno je kriviti bilo koji narod

Nakon policijske istrage kojom je utvrđeno kako je Adis Pokvić sam autor uvredljivih nacionalšovinističkih grafita u Gornjem Vakufu – Uskoplju, a za koje su prvobitno bili povezani tamošnji Hrvati Dnevnik.ba je zatražio komentar od OHR-a.

Odgovorili su kako je neodgovorno kriviti bilo koji narod posebno, te da ovakvi incidenti naglašavaju potrebu da se uloži više napora u procesu izgradnje tolerancije i mira, te da svaka osoba treba sama odgovarati za svoje postupke.

Bilo bi sjajno povjerovati u dobre namjere OHR-a i njihovu želju za smirivanjem tenzija no je li vam poznato da je do sada OHR sve slične slučajeve nazivao izoliranima i pozivao na smirivanje strasti? Ili se pridruživao usudama nakon kojih bi došlo do anateme nad cijelim nacijama. Sjetimo se bilo kojeg dosadašnjeg skandala u kojem pojedinac iz srpskog il hrvatskog naroda osramoti svoje narode. Gdje su tada bila ovakve OHR izjave?

Podsjećamo, Adis Pokvić iz Gornjeg Vakufa ispisao je uvredljive grafite na pet automobila i nekoliko obiteljskih kuća Bošnjaka u naselju Krupa u općini Gornji Vakuf – Uskoplje, a za incident su prvobitno optuženi tamošnji Hrvati. Pokvić je, inače, medijima davao izjave nakon ovog incidenta, navodeći da su natpisi katastrofalni i kukavički, a na kraju je MUP SBŽ objavio da je počinitelj uhvaćen te da je to bio upravo on.

Pokvić se sada tereti za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, te mu prijeti kazna zatvora u trajanju od jedne do pet godina.

Odgovor OHR-a prenosimo u cijelosti:

“Incidenti poput ovoga koji je izgleda počinila ova osoba u Gornjem Vakufu/Uskoplju su izolirani slučajevi i bilo bi neodgovorno za to kriviti bilo koji narod posebno.

Svaka osoba je isključivo odgovorna za svoje postupke i sama se treba suočiti s posljedicama.

Ovakvi incidenti naglašavaju urgentnu potrebu da se uloži više napora i energije u proces pomirenja i izgradnju atmosfere tolerancije i suradnje”.

/HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x