Published On: Uto, stu 19th, 2019

OGLASIO SE NOBELOV ODBOR: Djelo Handkea razumljeno na različite načine

 

Predsjednik Nobelovog odbora Anders Olsson odgovorio je na pismo preživjelih bošnjačkih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini u kojem su izrazili prosvjed zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Olsson je u pismu upućenom Muratu Tahiroviću, predsjedniku Udruge žrtava i svjedoka genocida, poručio kako su primili pismo sa “zabrinutošću i dubokom tugom”.

“Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela europske tragične povijesti iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti”, navodi se u pismu predsjednika Nobelovog odbora .

Preživjele bošnjačke žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputile su krajem listopada pismo Nobelovom odboru za književnost u kojem su izrazili prosvjed i najdublje razočarenje zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu. U pismu su naveli da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.

Udruga žrtava i svjedoka genocida u suradnji s Udrugom “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” i sedam udruga žrtava rata s područja Bosne i Hercegovine u zajedničkom pismu podsjetili su na zločine koji su u vremenu od 1992. do 1995. počinjeni na prostoru BiH od onih koje dobitnik Nobelove nagrade podržava./HMS/

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare