Published On: Uto, lip 22nd, 2021

OGLASIO SE IRAN SAD nema pravo miješati se u naše izbore i politiku

Iran je u utorak optužio Sjedinjene Države za miješanje u njihovu politiku zbog stava SAD-a da predsjednički izbori u Iranu, održani u petak, nisu bili ni slobodni ni pošteni, priopćili su iranski državni mediji.

Glasnogovornik State Departmenta u ponedjeljak je rekao da SAD smatra da je način na koji je Ibrahim Raisi izabran za predsjednika “prilično fabriciran”, ponovivši da je stav SAD-a da predsjednički izbori u Iranu nisu bili “ni slobodni ni pošteni”.

“Ovu izjavu smatramo miješanjem u naše unutarnje poslove, što međunarodno pravo ne podržava, te ju odbacujemo”, kazao je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei.

“Američka vlada nema ovlasti za izražavanje svojih stavova o izborima u Iranu ili bilo kojoj drugoj zemlji”, rekao je Rabiei.

Iran dobio novog predsjednika, ultrakonzervativnog suca

Raisi, ultrakonzervativni sudac koji je pod američkim sankcijama zbog kršenja ljudskih prava, u subotu je osigurao pobjedu na predsjedničkim izborima, očekivano, s obzirom na to da je političko natjecanje obilježila apatija birača uslijed ekonomskih nestabilnosti i političkih ograničenja u toj zemlji.

Više od polovice građana s pravom glasa bilo je previše nezadovoljno da bi glasali ili su poslušali protivnike režima u zemlji i inozemstvu te bojkotirali izbore. Mnogi proreformski glasači su smatrali da nemaju za koga glasati jer je izborno tijelo zabranilo istaknutim ličnostima i konzervativcima da se kandidiraju.

Izlaznost na izborima na kojima su se natjecala četiri kandidata bila je rekordno niska – oko 48.8 posto, a 3.7 milijuna nevažećih glasačkih listića smatra se protestnim glasovima./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x