Published On: Sri, stu 20th, 2019

Oglasio se i Ruski veleposlanik u BiH: Usvojeni dokument nije ANP

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo jučer nije Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO.

  • Taj dokument nije povezan s integracijom BiH u NATO savez. Taj dokument nije povezan ni s Akcionim planom za članstvo u NATO (MAP) – izjavio je Ivancov za RTRS.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH jučer je odobrilo da se NATO-u u Briselu dostavi dokument “Program reformi BiH”, dan pošto Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Taj dokument usvojen je poslije sastanka članova Predsjedništva BiH sa veleposlanicima SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije i sa šefom Delegacije EU u BiH Johan Satler.

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani “Godišnji nacionalni program” (ANP) koji znači početak realizacije “Akcionog plana za članstvo u NATO”.

S druge strane, Milorad Dodik navodi da se ne radi o dokumentu kojim će se aktivirati MAP.

Poslanici SDP BiH, SDS i PDP tražili su danas u Parlamentu BiH da se objavi sadržaj tog dokumenta, ali je taj zahtjev odbijen.

Pojedini poslanici su naveli da je članovima Predsjedništva BiH naloženo da taj dokument stave u sefove,prenosi Avaz

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare