Published On: Tue, Aug 25th, 2020

Oglasili se i Rusi, njihovi liječnici tvrde da je Navaljni bio negativan na supstancu koju su kod njega pronašli Nijemci

Tvrde da je Navaljni bio negativan na inhibitore kolinesteraze kad je hospitaliziran u Omsku

Ruski zdravstveni dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni bio negativan na inhibitore kolinesteraze kad je hospitaliziran u Omsku prošli tjedan, što je suprotno dijagnozi njemačkih liječnika koji ga liječe u Berlinu.

Navaljni nije pokazivao znakove trovanja kad je hospitaliziran u klinici, a testiran je na široki spektar supstanci, uključujući i inhibitore, izjavilo je ministarstvo zdravstva u Omsku.

MERKEL POZIVA NA ISTRAGU

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje, nakon što je njemačka bolnica koja liječi Navaljnog rekla da su testovi pokazali “trovanje supstancom iz skupine inhibitora kolinesteraze.”

Navaljni, dugogodišnji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kolabirao je u četvrtak u zrakoplovu nakon što je popio čaj za koji njegovi suradnici tvrde da je bio otrovan.

PRIOPĆENJE NJEMAČKE BOLNICE

U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku. Ranije danas berlinska bolnica Charité, u kojoj je smješten Navaljni, potvrdila je da je otrovan.

Prema priopćenju iz bolnice, klinički dokazi ukazuju na trovanje supstancom “inhibitorom kolinesteraze”, kemikalijom koja sprječava raspad neurotransmitera povezanih sa živčanim sustavom.