Published On: Čet, ruj 24th, 2020
#3rd | By Desk

Oglasila se prozvana šestorka bivših HDZ-ovaca iz Tomislavgrada; “Povjereniče, mandati pripadaju nama!”

Nakon što je Povjereništvo Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad od svojih donedavnih šest članova, dva zastupnika U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i četiri zastupnika u Skupštini HBŽ, zatražilo da HDZ-u BiH vrate mandat na raspolaganje, prozvana šestorka se obratila priopćenjem za javnost i odbacila takvu mogućnost.

“U priopćenju za javnost povjerenstva za Općinski odbor HDZ BiH Tomislavgrad, objavljenom na portalima 22. rujna ove godine, kojega je potpisao predsjednik povjerenstva Jozo Bagarić, navedeno je kako su „radi teže povrede obveza“ iz stranke isključeni Stipan Šarac, Petar Galić, Ante Baković, Anita Batarilo, Mladen Šarić i Ivan Tomić, od kojih je zatraženo „obvezno neodložno vraćanje dužnosti i mandata, jer su na izborima ostvareni pod okriljem HDZ BIH.“

Izborni zakon BiH je izričito jasan po ovome pitanju jer u čl. 1.9 jasno piše:

Mandat pripada izabranom nositelju mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidacijskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima.

Uvjereni smo kako je povjerenik kao dugogodišnji zastupnik itekako dobro upoznat sa spomenutim zakonom, no svjesno je u Tomislavgradu potpisao priopćenje koje su pisali njegovi uzori i politički mentori u Livnu, tražeći nešto na što on nema ni zakonsko, a pogotovo moralno pravo. Ovim činom želi izravno utjecati na štetu interesa općine Tomislavgrad u kojoj je rođen, živi i za koju bi se trebao zalagati. Prenosi portal Tomislavcity.

U situaciji kada skoro dvije godine nemamo formiranu županijsku vlast, svima ostavljamo na razmišljanje što znači tražiti ostavke zastupnika iz Tomislavgrada u Skupštini Hercegbosanske županije kako bi ih zamijenili zastupnicima iz Livna (dovoljno je na portalu Središnjega izborna povjerenstva pogledati rezultate Općih izbora 2018. i sve će vam biti jasno). Mi nismo bili spremni izdati birače koji su nam tada dali svoje povjerenje i zato nas se isključuje. Neki jesu.

Tomislavgrad, 23. rujna 2020.

Stipan Šarac
Petar Galić
Ante Baković
Anita Batarilo
Mladen Šarić
Ivan Tomić”, stoji u priopćenju parlamentaraca iz Tomislavgrada koji su isključeni iz HDZ-a BiH.

Podsjećamo, početkom rujna u Tomislavgradu formirana je općinska organizacija nove stranke HNP- Hrvatski nacionalni pomak, a za predsjednika imenovan je aktualni načelnik Ivan Vukadin, bivši član HDZ-a./HMS/