Published On: Sub, ruj 12th, 2020

OGLASILA SE NA FACEBOOKU Grabar-Kitarović nakon operacije: Gubila sam ravnotežu, bilo je teško držati žlicu, našminkati se…

Ova je operacija bila nužna, vjerojatno još i ranije. Nije bila riječ samo o bolovima, već i o funkcionalnim i motoričkim smetnjama koje su počele utjecati na moj život, napisala je bivša hrvatska predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se na svom Facebook profilu nakon teške operacije kralježnice. Uz fotografiju iz bolnice napisala je opširan tekst zahvale te objasnila zbog čega se morala podvrgnut ovako ozbiljnom zahvatu.

Naime, bivšu predsjednicu, danas članicu Međunarodnog olimpijskog odbora, u petak su operirali u KBC Rebro. Podvrgnuli su je tzv. prednjoj vratnoj discektomiji i fuziji s instrumentalizacijom, na kralješcima, a operacijom joj olakšali pritisak na korijenje živaca, što je uzrokovalo bol.

Nakon nimalo jednostavne operacije u KBC-u Zagreb čeka je dug oporavak.

Ovaj zahvat odgađala je čak četiri godine zbog obveza tijekom predsjedničkog mandata.

– Javnost često nije vidjela koliko je patila. Šaka ju je ponekad toliko boljela da nije mogla zakopčati dugmad. Izbjegavala je lijekove, pogotovo za opuštanje mišića i uzimala ih u krajnjoj nuždi – otkrio je za 24sata.hr bliski suradnik Kolinde Grabar Kitarović.

Sve je vrijeme, do operacije, bila izložena tegobama s kralježnicom, od kojih, kažu medicinske statistike, boluje i 80 posto građana. Liječnici su govorili već tad kako mora smanjiti tempo i misliti na sebe. Nalazi su već tad pokazali da je u pitanju hernija diska u vratnom dijelu kralježnice, a manja je hernija otkrivena i u donjem dijelu leđa. Tad su liječnici zaključili da nema potrebe za operacijom te su preporučili otklanjanje tegoba fizikalnom terapijom i lijekovima. Bolovi su, pisalo se još 2017., bili veliki i protezali su se duž desne ruke, dok su od prije postojali i u donjem dijelu kralježnice. Prema svemu sudeći, fizikalna terapija i lijekovi bivšoj predsjednici nisu više pomagali, pa se ipak morala odlučiti za operaciju.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

– Dragi svi, javljam vam se s KBC Rebro, Zagreb nakon operacije stenoze spinalnog kanala vratne kralježnice s mijelopatijom i radikulopatijom. Riječ je o cervikalnoj diskektomiji prednjim pristupom uz fuziju i instrumentaciju.

Ponajprije hvala cijelom medicinskom timu na čelu s prof.dr. sc. Miroslavom Vukićem i osoblju NeourokirurgIje KBC Rebro na njihovoj skrbi.  Hvala i Specijalna Bolnica Sv. Katarina i Radiochirurgia Zagreb, svim drugim medicinskim ustanovama i pojedincima koji već godinama brinu o stanju moje kralježnice i ozljedama ruke i ramena.

Hvala obitelji, prijateljima i svim dragim ljudima koji su mi ovih dana pomagali napraviti pripreme za oporavak kod kuće.
Hvala svima vama koji mi šaljete dobre želje i molitve.

Ova je operacija bila nužna, vjerojatno još i ranije. Nije bila riječ samo o bolovima, već i o funkcionalnim i motoričkim smetnjama koje su počele utjecati na moj život. I to ne samo na onaj protokolarni, zbog poteškoća sa stajanjem, gubitka ravnoteže i slično, već i na svakodnevni život. Bilo je već teško potpisati se i općenito pisati rukom, zakopčati dugmad, otvoriti bočicu vode, našminkati se, prinijeti žlicu ustima…

Sad slijedi duži oporavak u kojem se oslanjam na potporu obitelji, prijatelja i svih dobrih ljudi.
Svima želim svako dobro, zdravlja i snage, posebno svim djelatnicima u hrvatskom zdravstvu koji daju sve od sebe kako bi nas zaštitili i liječili, napose u ova neobična vremena.

Dragi svi, javljam vam se s KBC Rebro, Zagreb nakon operacije stenoze spinalnog kanala vratne kralježnice s…

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on Saturday, September 12, 2020

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>