Published On: Pet, stu 16th, 2018

ODŽAK Oživljavanjem desetljećima zapuštenih posavskih oranica do novih radnih mjesta

Vlada Posavske županije je prije desetak dana donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije i odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

Tim je odlukama predviđeno da 1066,60 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta bude ponuđeno u koncesiju, od čega obradivog 874,70 ha, a zapuštenog 191,90 ha. Zapušteno državno poljoprivredno zemljište od 1992. godine nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje i za njegovo privođenje kulturi trebat će znatna financijska sredstva, piše Večernji list BiH.  Liderska pozicija – Općina Odžak prepoznala je ulaganja u poljoprivredu i značaj osiguranja strateškog nositelja poljoprivredne proizvodnje te je u svom programu gospodarenja predvidjela mogućnost koncesije na državnom poljoprivrednom zemljištu.

Na osnovi samoinicijativne ponude pristigle u županijsko Ministarstvo, prema kojoj su predviđena ulaganja u zemljište i prateće objekte u iznosu većem od 17 milijuna KM te prezentacije predloženog projekta na prostoru općine Odžak održane u vijećnici Općinskog vijeća u rujnu 2017. godine na kojoj su bili prisutni načelnik i predsjednik Općinskog vijeća, Ministarstvo je predložilo županijskoj Vladi donošenje ranije spomenutih odluka. Imajući u vidu da se u samoinicijativnoj ponudi u koncesiju traži 1066,6 ha, za potrebe lokalnih poljoprivrednih proizvođača ostaje više od 1000 ha koje će općina i dalje moći preko natječaja davati u zakup lokalnim poljoprivrednicima.

Ponuđenim ulaganjima u primarnu i sekundarnu poljoprivrednu proizvodnju općina Odžak ući će u sam vrh poljoprivredne proizvodnje na prostoru cjelokupne BiH. Cilj Ministarstva je da kroz navedena ulaganja osigura lidersku poziciju, u prvome redu općine Odžak, a time i Posavske županije u sjemenarskoj proizvodnji. Na zemljištu, koje je predviđeno za koncesiju, budući koncesionar će, uz proizvodnju klasičnih ratarskih kultura, proizvoditi i sjemensku pšenicu, kukuruz, suncokret i soju, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije. Otkupni centar uz ulaganja u zemljište predviđeno je i pokretanje kooperacije za poljoprivredne proizvođače uz osiguran otkup te sufinanciranje proizvodnje. Predviđena je i izgradnja otkupnog centra, kao i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju.

Kao dodatak ratarskoj proizvodnji bit će izgrađena farma za tov junadi kapaciteta 1000 tovnih grla uz razvoj kooperantskog tova kod zainteresiranih lokalnih proizvođača. Uz predviđenu farmu, izgradit će se i bioplinsko postrojenje kapaciteta 1 megawat koji će omogućiti neškodljivo rješavanje organskog otpada nastalog uzgojem junadi i omogućiti ekološki prihvatljivu proizvodnju električne energije.

Proizvodnjom električne energije dolazi do otpuštanja značajne količine otpadne toplinske energije koja će biti usmjerena u zagrijavanje ribogojilišta u modernom RAS sustavu uzgoja slatkovodne ribe, objašnjavaju u resornom Ministarstvu i navode kako sva ta ulaganja moraju biti završena u prvih pet godina od potpisivanja ugovora o koncesiji. U Ministarstvu također smatraju da će takvim ulaganjem na prostoru općine Odžak, uz predviđeno zapošljavanje 42 stalna i oko 120 sezonskih radnika, doći do značajnog zapošljavanja domaćih poljoprivrednih gospodarstava kroz kooperantske odnose s budućim koncesionarom.

Očekuje se da će takav program ulaganja dovesti do značajnog privođenja kulturi zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu kojeg na prostoru općine Odžak ima oko 3000 ha. – Za modernu poljoprivredu trebaju ozbiljni nositelji proizvodnje koji će kroz kooperantske odnose s domaćim poljoprivrednicima podići posavsku poljoprivredu na značajno višu razinu. Osiguranje otkupa, ulaganje u znanje i, prije svega, sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji je ono što nam nedostaje. Realizacijom tog procesa ostvarit će se značajan napredak poljoprivredne proizvodnje, prije svega u općini Odžak, a onda i u Posavskoj županiji – tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije.

VL | Poskok.info