Published On: Pet, srp 1st, 2016

odvratni detalji torture u Bosi: “Meso koje se ne pojede u svatovima kasnije ubacuju u bureke”

HRVATSKI maloprodajni lanac Boso koji ima 175 trgovina u Slavoniji i Baranji navodno tjera svoje zaposlenike da dio mizerne plaće potroše u njemu, a ako to ne učine slijedi im otkaz.

Tjeranje zaposlenika da 700 kuna od oko 2 i pol tisuće kuna kolika im je plaća potroše upravo u dućanu u kojem rade izgleda nije jedini način na koji Boso zlostavlja svoje radnike.

Emisija Provjereno izvještava i o dokazima koji svjedoče o menadžerskim metodama sina vlasnika Bosa Mihovila Stanića. U mailu on tjera zaposlenike da gotovinu podižu na Bosinim bankomatima koji, jasno, uzimaju naknadu. Oni koji zabušavaju, kako navodi, bivaju obilježeni.

Zaposlenici moraju svaki mjesec potrošiti 700 kuna u vlastitoj trgovini

“Djelatnici trebaju mjesečno potrošiti 700 kuna i ako su na porodiljnom, komplikacijama ili bolovanju”, piše u internim dokumentima kompanije koji su prikazani u Provjerenom. U njima, između ostalog, stoji i da svi voditelji poslovnica moraju skupiti pisane izjave onih zaposlenika koji nisu potrošili propisani iznos, a objašnjava se i zašto.

“Ako toliko ne potrošim prvi mjesec dobijem opomenu, a drugi ili koji već, otkaz. Osjećam se poniženo i prevareno. Zaradila sam novac, a moram ga dati dalje. Zarađujem da mogu prehraniti djecu, a taj novac ide opet natrag njemu”, rekla je za Novu TV jedna od zaposlenica Boso dućana koja je inzistirala na anonimnosti jer se boji reakcije  reakcije šefa, direktora i vlasnika Boso trgovina Bosiljka Stanića.

Na bolovanju zbog zlostavljanja

Otvoreno je ipak odlučila progovoriti Ivanka Dujmić iz Vinkovaca koja za Boso radi 14 godina.

“Ja sam trenutno na bolovanju. Doživjela sam šok i traumu. Ne želim da se više ikome od mojih kolega dogodi isto što i meni i da strepe kao ja”, kaže Ivanka koja je, kaže, u lošem psihičkom stanju otkad su joj nadređeni posljednji put zaprijetili promjenom radnog mjesta. Kaže da je tada puknula, potražila psihičku pomoć i u međuvremenu sa suprugom pokrenula kaznenu prijavu i prijavila poslodavca inspekciji rada. Dva dana kasnije u dućane je iz Uprave poslan mail s uputama kako se ponašati ako dođe inspekcija.

Vlasnik ih kažnjava i ako ne prodaju dovoljno i pregledava im osobne stvari

Osim što ih tjera da plaću troše u dućanima u kojima rade, Stanić navodno svoje zaposlenike i kažnjava ako ne prodaju određenih proizvoda onoliko koliko se od njih očekuje.

“Ako se ne proda, ako se ne zadovolji norma, ide kazna mom poslovođi, meni kao djelatniku i kontroloru po 200 kuna”, kaže Ivanka. Njezinu tvrdnju potvrđuje i gore spomenuta zaposlenica koja je htjela ostati anonimna: “Ako bi nam falio neki manji broj, mi bi to kucale i platile. Bolje sto kuna, nego 200”, kaže gospođa Ivanka.

Višak koji se ne proda u Bosu ne žele vraćati u skladište pa ga radnice kupuju da ne bi bilo minusa u inventuri. Naime, ako je taj minus prevelik, tvrtka navodno radnicima skida iznos s plaće pa zaposlenici proizvode isteklog roka trajanja nose kući.

Pored svega, zaposlenike se pregledava, a sve od osobnih stvari za što ne postoji račun, a može se kupiti u trgovini, smatra se ukradenim. Gospođa Ivanka je ispričala da je na dezodorans zalijepila račun da je ne optuže za krađu.

Potrovali se cijeli svatovi

Inače, o Stanićevoj tvrtki se posljednjih govori i zbog svadbe u Vinkovcima na kojoj gotovo svi uzvanici dobili salmonelu. Pet dana nakon što se to dogodilo, u redakciju Provjerenog došao je mail koji otkriva što bi mogao biti razlog trovanja. Naime, tvrtka koja dobavlja hranu i sala u kojoj je održana svadba su sestrinske tvrtke, a vlasnik je upravo Bosiljko Stanić. Mail je, navodno, poslala referentica prehrane koja naređuje da se kobasice kojima je istekao rok trajanja zamrznu i presele u salu za vjenčanje.

“Kobasica Cabanos vam je istekla jučer (šifra 452365), molim da je zamrznete i da vam je kontrolor prebaci u sale za svatove, tako napravite i dokumente. Kobasica pureća vam ističe 24.5., nakon isteka molim da je kontrolor prebaci u sale za svatove, tako napravite i dokumente”, stoji u mailu.

Izjavu je za Provjereno dao i prozvani direktor Bosiljko Stanić koji je na pitanje je li istina da zaposlenici moraju kod njega trošiti novac rekao: “A gdje bi to trebali trošiti?”.

A što se događa s mesom koje nije potrošeno?

“Iz svatova sve ono mljeveno meso što ostane ide u šokere. To se smrzne i kad nama treba meso to ide na odmrzavanje, preradi se i stavlja u burek. Tako oni rade burek cijelo vrijeme, znači sve što je mesnato u toj pekari ide iz svatova većinom”, objasnio je Tomislav Skelac, bivši radnik Bose.

“To bude neopisiv smrad kad to meso dolazi tamo, to bude u bijelim kantama velikim, niti je pokriveno niti ima neku zaštitu. To se samo iz kombija istrese u banjice i onda ide na preradu i ide u burek”, kaže Tomislav.