Published On: Sub, lis 24th, 2015

ODVJETNIK DJEVOJKE IZ BIH: Bila je na kanabisu,pa je preko džamije i interneta došla do džihadista

Djevojka (18) porijeklom iz BiH pojavila se pred sudom u Salzbourgu zajedno s Čečenkom (16), gdje su se izjasnile da nisu krive za povezanost s terorističkom organizacijom.

Obje djevojke su obrazložile da nisu bile ni svjesne posljedica njihovog nepromišljenog čina. Ove dvije tinejdžerke su krajem prošle godine zaustavljene u vlaku na mađarsko-rumunskoj granici. Nakon legitimiranja, skinute izvedene su iz vlaka i ubrzo vraćene u Austriju. Državno tužiteljstvo pokrajine Salzbourg ih tereti za “pripadnost terorističkom udruženju”. Tužiteljstvo je ove optužbe dokazalo činjenicom da su djevojke obećale da će se udati za pripadnike Islamske države, a vrbovale su i druge poznanice sličnih godina da se pridruže džihadistima.

Odvjetnik djevojke iz BiH naveo je,kako prenose “Nezavisne novine” da cijela priča ima daleko drugačiji kontekst, te da je njegova klijentkinja bila zavedena.

“Ja cijelu ovu stvar posmatram kao krik za pomoć”, rekao je odvjetnik i dodao: “Ova djevojka je jedno vrijeme bila na kanabisu, a zatim je kroz džamiju i internet tražila sebe. E, tu na internetu je zavedena. Jer, teško da ona zna što je teroristička organizacija”, rekao je odvjetnik, zahtijevajući oslobađajuću presudu za svoju klijentkinju.

Inicijatorka svega bila je 16-godišnjakinja Čečenka, koja je odranije bila u kontaktu s džihadistima, i navodno je po njihovom nalogu regrutirala dalje aktiviste za Islamsku državu. Upravo ona je bila ta koja je vrbovala djevojku iz BiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare