Published On: Fri, Jul 28th, 2017

ODUZELI IM I DRUGO DIJETE Otkrivaju se detalji o roditeljima ostavljene bebe, mogli bi u zatvor na 3 godine

Kako  je Indexu jutros potvrđeno, kriminalističko istraživanje nad roditeljima djevojčice koja je ostavljena ispred crkve u Sesvetama je u tijeku.

Policija je utvrdila identitet djevojčice te je u tijeku kriminalističko istraživanje, rekli su nam iz policije.

Roditelji djevojčice danas su ispitani u policiji te se nalaze u pritvoru, otkrila je na konferenciji za medije ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zagrebu.

“Od jutros raspolažemo informacijama da su roditelji djevojčice pronađeni, da su proveli razgovor s policijskim službenicima te da se nalaze u pritvoru. Na ostala pitanja nismo u mogućnosti odgovoriti”, kazala je Tatjana Brozić Perić.

Govoreći o tome što će se sada dogoditi s djevojčicom, kazala je:

“Postoji žurna mjera, izdvajanja djeteta iz obitelji ili upozorenje na pogreške i propuste… Mislim da je ovdje kasno za tu mjeru. Tu je i mjera stručne pomoći i potpore. Mislim da će se u ovom slučaju ići s prijedlogom sudskih mjera, to bi bilo privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi. To može biti udomiteljska obitelj, može biti ustanova socijalne skrbi, zabrana približavanja djetetu ako je u pitanju nasilje, što donosi sud.

Mi često predlažemo oduzimanje prava na stanovanje s djetetom, a najdrastičnija mjera je rješenje o oduzimanju prava na roditeljsku skrb, tu odluku donosi sud nakon provedenog postupka”.

Imaju još jedno dijete

U međuvremenu su se pojavile i informacije da roditelji imaju još jedno dijete, trogodišnjeg dječaka koji im je oduzet i smješten u Dom, zajedno s mlađom sestrom.

Kako javlja RTL, roditelji djevojčice su 22-godišnja nezaposlena majka koja navodno nije završila osnovnu školu, dok je 35-godišnji otac građevinski radnik koji zbog posla često izbiva. Majka je uz kaznenu prijavu za napuštanje djeteta, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri godine, dobila i prijavu zbog povrede djetetovih prava, za što je propisana istovjetna kazna.

“Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakinjom i 35-godišnjakom (hrvatskim državljanima) te ih predali pritvorskom nadzorniku zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava na štetu dvoje djece, a 22-godišnjakinja i kazneno djelo napuštanja djeteta”, priopćila je kasno poslijepodne policija.

Slučaj koji je zgrozio javnost

Podsjetimo, hrvatska javnost jučer je ostala zaprepaštena viješću da je netko pred crkvom u Sesvetama prije tjedan dana ostavio žensko dijete, čija je procijenjena starost od pet do sedam mjeseci.

Dijete je ostavljeno u dječjim kolicima, umotano u bijeli platneni prekrivač te odjeveno u žutu haljinu (s bijelim točkicama) bez rukava. Svijetle je puti, plavih očiju i svijetloplave kratke kose.

Kako policija u danima nakon pronalaska nije mogla pronaći nikakav trag, obratila se jučer građanima i zatražila pomoć u prepoznavanju.

Tijekom prijepodneva oglasili su se iz Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj, u kojemu je djevojčica smještena.

“Poštovani, zbog velikog broja upita građana, novinara i ostalih predstavnika medija, obavještavamo Vas da je djevojčica dobro zbrinuta i da ima sve što joj je potrebno. Za sva daljnja postupanja zadužen je Centar za socijalnu skrb. Zahvaljujemo na interesu”, stoji u objavi na Facebooku.