Published On: Sri, lis 31st, 2018

ODUVIJEK JE BIO PILAT: Inzko pere ruke i predlaže CIK-u da “završi posao”

‘Za žaljenje je što stranke na vrijeme nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi s Domom naroda FBiH. Mogli su se naći dobar kompromis i rješenja, ali nije bilo političke volje da se ovom pitanju ozbiljno pristupi”, priopćeno je danas iz OHR-a povodom zasjedanja Središnjeg izbornog povjerenstva. ”Na bh. vlastima je da nađu rješenje koje će omogućiti neometano formiranje vlasti.

Nijedna stranka ne treba blokirati provedbu izbornih rezultata”, izjavila je glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić. ”Što se tiče popisa, OHR je više puta izjavio da se mora primijeniti Ustav Federacije BiH.

Ovaj stav je iznesen i u dopisu koji je OHR u svojstvu Amicus Curiae dostavio Ustavnom sudu BiH u vezi s predmetom Krišto”, zaključila je Radetić.

Naime, danas je održana sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i raspravlja se o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Jedan od prijedloga za buduću raspodjelu mandata u Domu naroda tog parlamenta je da se ona oslanja na popis iz 2013. godine, kao i to da se ne mora držati principa da iz svih deset županija u FBiH u Domu naroda sjedi najmanje po jedan izaslanik iz reda konstitutivnih naroda.

Iz opozicije su ranije kritizirali da bi korištenje popisa iz 2013. godine u slučaju preraspodjele mandata u Dom naroda PFBiH, a ne onog iz 1991. godine, značilo i legalizaciju etničkog čišćenja, jer još uvijek nije ispoštovan Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, dok bi izostanak predstavnika svih naroda iz županija značilo sustavnu diskriminaciju i udaljavanje Bosne i Hercegovine od Europske unije.

Tako je stručnoj službi SIP-a naloženo da u pripremi prijedloga akta napravi više opcija. Članovi SIP-a veću diskusiju su vodili i oko Ustava Federacije s obzirom da Ustavni sud BiH još nije odlučio po apelaciji Borjane Krišto. Naime, Krišto je svojevremeno pred sudom otvorila dio Ustava FBiH koji propisuje da iz svake županijske skupštine, ako je izabran u nju, mora biti delegiran u Dom naroda najmanje jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Problem je u tom što je ostala vrijediti odredba Ustava Federacije BiH koja definira da se iz svake županije bira barem po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda pa postoji dvojba za koju za sada nitko nema precizno tumačenje, ali zato ima puno suprotstavljenih interpretacija.

Članovi CIK-a se nisu uspjeli dogovoriti da li će za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2103. godine. Za prvu opciju izričito su bili članovi Suad Arnautović i Ahmed Šantić, dok predsjednik CIK-a Branko Petrić očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu. Za drugu opciju bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare