Published On: Čet, svi 16th, 2013

ODUŠEVLJEN TREĆIM: Turska kava i burek u Mostaru oduševili Britanca

U magazinu “Sabotage Times”, ugledni britanski novinar Ben Martin do najsitnijih detalja opisuje putovanje Balkanom, posebno se osvrćući na Mostar, gdje je prvi put u životu probao “burek i bosansku kafu”. Radi se naime o turskoj kavi budući da bosanske kave u BIH nema. Naročito ne u Mostaru.
“Jednostavno je kada probate kavu ili sir, ali kada isto to probate u egzotičnom ambijentu okruženi cvrkutanjem ptica i prelijepom i čistom prirodom, onda se osjećate zadovoljnije i sretnije nego ikada prije”, napisao je britanski novinar o svome iskustvu.
Napominje da, ipak, za vegetarijance Balkan i nije baš najidealnije mjesto, “jer je meso u njihovoj kuhinji neizostavno”.
“Boravak u zemljama bivše Jugoslavije, lijepa kakva samo ona može biti, stvarno nije baš najbolje putovanje za vegetarijance. Nacionalna kuhinja svake istočne evropske zemlje se, uglavnom, zasniva na obilju mesa i zato sam se ja u početku odlučio hraniti samo sirom i hljebom”, napisao je ovaj Britanac.
Međutim, nakon određenog vremena “gladovanja”, napominje kako je počeo tražiti nešto što bi mu “malo bolje zagolicalo nepce”.
“Tada sam putovao iz Splita u Hrvatskoj u Mostar u Bosni i Hercegovini, o kojem sam prije toga imao priliku samo da čitam u knjigama. Prvo što sam zapazio je prekrasni Stari most”, piše Martin navodeći kako ga je najviše impresionirala “prirodna ljepota” grada Mostara.
“Ono što me je najviše zadivilo u Mostaru je njegova neopisiva ljepota i taj prekrasni doživljaj mira. Prije dolaska u tu zemlju, o BiH sam u mislima imao predstavu sastavljenu od scena iz filma ‘Iza neprijateljskih linija’, gdje dominira preduga zima i pohabani starci u prslucima”, ističe Britanac Martin.
Objašnjava kako je ta slika o Bosni bila totalno iskrivljena, istakavši kako je došao u “jedan vrlo egzotičan i prelijep predio”.
“Osmansko razdoblje je ostavilo snažan utjecaj na ovaj dio Europe. Osjećao sam se vrlo egzotično u malim bazarima, uživao sam u snažnom mirisu jake kave i razgledanju. Nakon što me kava dovoljno zagrijala, odlučio sam da nešto pojedem na obalama rijeke Neretve odakle sam mogao da vidim gomilu turista koji čekaju da vide nekog skakača, koji će izvesti skok u rijeku”, kazuje ovaj Britanac.
Napominje kako mu je konobar u restoranu preporučio burek kako bi se “zaista najeo”.
“Preporučili su mi da uzmem burek, koji je inače sa mesom, ali ja sam uzeo onaj sa sirom. To je pita umotana u tijesto. Iznad mjesta gdje sam sjedio nalazilo se nekoliko stabala i čulo se cvrkutanje ptica, bio sam zaista više nego zadovoljan. U tom trenutku sam osjetio da želim uhvatiti svaki tračak balkanske ljepote”, napisao je Martin.
U svom tekstu objasnio je i način na koji se spravlja tradicionalna bosanska kava.
“Kava je servirana na jedan poseban, tradicionalni način, u okićenoj i ukrašenoj džezvi sa okruglim fildžanima. Kažu da je tajna ukusa kave u načinu pripreme. Nakon što voda prokuha u džezvi, u nju se doda kava i još malo vode na kraju, i sve se izmiješa. Zaista me lijepo ugrijala i dala mi unutarnji mir i zadovoljstvo”, piše Martin napominjući kako je onda red došao na bosansku pitu od sira.
“Kada sam je probao, u ustima sam osjetio onaj prekrasni ukus kozjeg sira. I tada sam osjetio da je to nešto vrhunsko što neko može poželjeti kada se radi o hrani. Pecivo je bilo perfektno pripremljeno, vlažno, ali ne previše masno i malo hrskavo izvana”, piše britanski novinar.
Na kraju je napisao kako je avantura kroz BiH za njega bila jedan od najboljih momenata u životu.
“Sjedio sam u tom restoranu i udisao mirisne i čiste zrake i promatrao kako ljudi hodaju ulicom. Kava je počela da mi kola venama, i onda sam osjetio i ukus bosanske pite. Mislim da se nikada nisam osjećao tako zadovoljnim kao u tom momentu”, napisao je ovaj Britanac o svome doživljaju putujući kroz BiH.