Published On: Sub, srp 2nd, 2022

Odselili se iz BiH na Maltu: “Ovdje je za djecu sve besplatno, uz jedan uvjet”

‘‘Da je situacija u BiH malo drugačija i bolja, nikada ne bismo ni otišli – ali tako je kako je‘‘
Malta je država koja se sastoji od nekoliko otoka i otočića. Uzimajući u obzir površinu, ovo je jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta, a od Sicilije je udaljena tek 90 kilometara. Zavisno o kojem otoku govorimo, ova zemlja je poznata po tirkiznom moru, zidinama, te povoljnoj mediteranskoj klimi i povijesnim građevinama.

Bit ćemo slobodni i reći da nema puno poveznih faktora s Bosnom i Hercegovinom. Baš zato je bio zanimljiv razgovor s E. Ć. koja je nedavno odlučila sa suprugom i sinčićem ostaviti život u svojoj zemlji – i započeti upravo na Malti.

Na pitanje zašto uopće selidba – što i nije neobično jer i podaci govore da je samo tijekom prva tri mjeseca ove godine našu zemlju zbog odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku čak 5.048 radnika – Elvisa kaže da su razlog, naravno, političke (ne)prilike.

“Sva ta događanja – gdje čovjek mora razmišljati hoće li možda biti rata ili ne, najviše nas je ‘natjeralo’ da se odlučimo da odemo, a i zbog budućnosti našeg djeteta također. Nije se nimalo bilo jednostavno odlučiti na tako nešto”, rekla je E. Ć.

A zašto baš Malta, u vremenu kada dosta radnika odlazi u Njemačku, Hrvatsku, Austriju… – E. Ć. kaže da njena prijateljica živi unazad tri godine u ovoj zemlji.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare