Published On: Pet, ruj 29th, 2017
#3rd | By Desk

Održano javno govorenje u Varešu

U Varešu je danas održano javno govorenje žrtava rata “Moja priča”, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, uz prisustvo načelnika Općine Vareš, općinskih vijećnika, predstavnika lokalnih NVO, te visoke delegacije humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS) iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prisutni su mogli slušati lična svjedočenja žrtava rata – Kreše Primorca iz Mostara, Janka Samoukovića iz Višegrada i Tarika Rizvanovića iz Stoca. “Moja priča” je razgovor o sukobima 1992. – 1995. godine u Bosni i Hercegovini iz drugog ugla i s drukčijom perspektivom.

Tokom sat i po vremena, tri osobe, članovi udruženja logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, te oboljeli od PTSP-a, neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju s učesnicima događaja o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

Ovo je prvi put da je ovaj događaj organiziran u Varešu, dok prisustvo načelnika, Zdravka Maroševića, te općinskih vijećnika, šalje poruku da je ovaj grad otvoren i uveliko na putu pomirenja i izgradnje mira u našoj zemlji.

Događaji o kojima se govori na javnom govorenju nisu osmišljeni kako bi generalizirali javni dijalog, a žrtve rata dijele isključivo lična iskustva, kako bi prisutni slušaoci imali priliku da budu inspirirani takvim životnim primjerima i da razumiju važnost pomirenja.

USAID-ov projekat PRO-Budućnost, nakon prve faze i uspjeha polučenog u 61 lokalnoj zajednici u cijeloj BiH, nastavlja svoje djelovanje i u narednim godinama. Projekat u ovoj fazi provodi Catholic Relief Services (CRS), u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Helsinškim komitetom za ljudska prava Bijeljina i Nansen dijalog centrom Mostar.