ODRŽANA TRIBINA U TUZLI: 'Savršenstvo šerijata-pogubnost demokratije'

Savršenstvo šerijata, pogubnost demokratije, naziv je tribine koja je sinoć održana u Tuzli, na kojoj su govorili Nusret Imamović i Bilal Bosnić, vođe selefijske zajednice u BiH. Ovu tribinu su pratili protesti grupe mladih Tuzlaka, koji su kazali da ovakvim okupljanjima nije mjesto u antifašističkom gradu.
 
Nusret Imamović, profesor šerijatskog prava, sinoć je u prepunoj Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla skoro dva sata pričao na javnoj tribini ‘Savršenstvo šerijata – pogubnost demokratije’. Većinu publike činili su ‘muškarci s bradama’, ali u publici je bio i značajan broj ‘muškaraca bez brade’, pa i žena: i pokrivenih i nepokrivenih.
Da nema ‘dugu bradu i kratke pantalone’, da je, recimo, izbjegao pominjanje šerijata i ograničio se na ‘pogubnost demokratije’, da ono o čemu je sinoć  pričao u Hotelu Tuzla pretoči u nekoliko kolumni i objavi ih na nekom od portala, vjerovatno bi se s njim složila ogromna većina prosječnih Bosanaca i Hercegovaca.
Opet vjerovatno, njegove bi se kolumne dijelile po Facebook zidovima i lajkale.
Imamović se u svom predavanju bavio teorijom države i društva, političim sistemima, spominjao grčke filozofe, citirao klasične, ali i savremene zapadne filozofe i sociologe, najčešće Noama Chomskog…
Suština njegove priče je da demokratija i sekularizam (tim terminima označava sve sisteme koji nisu šerijat), nude samo privid vladavine naroda, ali i temeljnih pojmova kao što su sloboda i prava pojedinca. Istinska demokratija, naveo je, nikada nije ostvarena, nikada narod nigdje nije zaista vladao, već to čini elita, koja manipulišući uz pomoć medija pokorava većinu. Upitan je, naveo je, i sam termin većina, jer na izbore ne izlaze svi, a vlast dobije onaj ko dobije većinu od izašlih na izbore, što se na kraju svede na četvrtinu ili trećinu ukupnog stanovništva.
-Je li ikada iko pitao narod u BiH koliku platu treba da imaju parlamentarci. Želi li narod koji u demokratiji ‘vlada’ da parlamentarci imaju tolike plate?-naveo je jedan od primjera Imamović.
Govorio je i o dužničkom ropstvu kroz kamatne kredite, te o tome da je sav svjetski kapital u rukama 10 do 20 ljudi. Današnja demokratija, dodao je, svela se na ostvarivanje američkih interesa.
-Demokratija je ono što Amerikanci kažu da je demokratija. Ako u nekoj zemlji većina izabere vlast, a to se ne dopadne Amerikancima, šta će se desiti? Desit će se ono što se desilo u Gvatemali, navodio je Imamović primjere iz historije.
Dio predavanja Imamović je posvetio i šerijatu, Božijem zakonu koji određuje prava ljudi. Nije, međutim, ponudio odgovor, niti se bavio time, kako primijeniti šerijat u državi koja nije islamska.
Osim njega, na tribini koja je protekla bez problema, govorio je i Bilal Bosnić.
Prije početka tribine, ispred Hotela Tuzla okupila se grupa koja je protestovala protiv njenog održavanja. Četrdesetak mlađih osoba u rukama je držalo transparente na kojima je pisalo: Za sekularnu BiH, Niste dobrodošli i Mi nismo vaši taoci.
Tribina koja je izazvala veliku medijsku pažnju, u suštini, nije ponudila ništa ‘spektakularno’ i protekla je u – demokratskom ozračju.
(E. H. / Bportal.ba)

more recommended stories