Published On: Uto, srp. 10th, 2018

Održana kulturno-turistička manifestacija u Jajcu “Dani srednjovjekovlja”

Po prvi put u Jajcu se održala manifestacija „Dani srednjovjekovlja“, koja je okupila viteške skupine iz BiH i okruženja.

Nakon okupljanja vitezova u gradskom parku nadomak vodopada uslijedio je mimohod vitezova do tvrđave, gdje je upriličen prijem kod kralja, a nakon toga i viteške igre.

Na ovoj manifestaciji sudjelovale su viteške skupine iz gradova koje su usko vezane s Jajcem. Prije svega iz Stoca došli su vitezovi Herceg Stjepana, iz Klisa došli su vitezovi Petra Kružića.

Također, stigli su vitezovi iz Šibenika, a ova dva grada su povezana graditeljski. U srednjem vijeku Jajčani su se školovali u Dalmaciji u Šibeniku.

Dani srednjovjekovlja predstavljaju jednu od rijetkih kulturno-turističkih manifestacija koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u našoj zemlji, a posebnu dimenziju joj daje činjenica da se održava u kraljevskom gradu Jajcu, gdje je stolovao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

U sklopu ove manifestacije organizatori su pripremili program za djecu pa tako priređena im je lutkarska radionica, škola mačevanja i streličarstva te performansi s vatrom.
Organizator ove manifestacije je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala, a generalni pokrovitelj je Općina Jajce.

Ova manifestacija otvorena je gostujućom izložbom „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”. Autorica izložbe je magistar arheologije Samra Terzić.
Izložba je otvorena za posjetitelje do 11. srpnja u prostorijama Etno muzeja Jajca koji se nalazi u zgradi Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

 

 

 

 

 

 

 

 

drukčiji.ba