Published On: Čet, lis 8th, 2020

Održana debata Pencea i Harris, analitičar: Najvažnija potpredsjednička debata ikad

DEBATU potpredsjedničkih kandidata Mikea Pencea i Kamale Harris obilježio je manji broj upadica i replika nego pri sučeljavanju Trumpa i Bidena, a naglasak je bio na pandemiji koronavirusa, gorućem pitanju u izbornoj kampanji.

Prva predsjednička debata Trumpa i Bidena obilježena je stalnim upadicama u replike onog drugog, a osobni napadi spriječili su da Amerikanci dobiju uvid u to kako se misle suočiti s glavnim problemima.

Sinoćnju debatu obilježio je puno manji broj upadica, a Pence i Harris preuzeli su ulogu glasnogovornika Trumpa i Bidena.

Debata se održala u Salt Lake Cityju, a republikanac i demokratkinja bili su udaljeni tri metra i odvojeni pleksiglasom.

Demokratkinja napadala Trumpove odluke za vrijeme pandemije

Sučeljavanje je započelo temom o pandemiji koronavirusa.

Pence je branio Trumpov odgovor na zdravstvenu krizu i rekao da je “Trump odmah na prvo mjesto stavio zdravlje Amerikanaca” tako što je zabranio putovanja u Kinu.

Harris smatra da su Trumpove odluke “najveći neuspjeh neke predsjedničke administracije u povijesti zemlje” što potvrđuje više od 210.000 mrtvih Amerikanaca.

“Minimizirali su ozbiljnost covida-19”, rekla je Harris i dodala da i dalje “nemaju plan”.

Trumpovo postupanje u pandemiji koronavirusa ne odobrava 56 posto Amerikanaca, a 38 posto odobrava, pokazuju podaci najnovije ankete Reutersa i Ipsosa koja je provedena od 2. do 6. listopada.

Demokratska potpredsjednička kandidatkinja prozvala je Trumpovu administraciju jer želi pobiti Obamacare i poručila da će time biti pogođeni milijuni Amerikanaca.

Izbor sutkinje Vrhovnog suda, presuda Roe protiv Wade

Republikanski predsjednik zatražio je da Senat potvrdi Barrett za sutkinju Vrhovnog suda prije izbora 3. studenog, što bi u toj najvišoj sudskoj instanci SAD-a stvorilo konzervativnu većinu, sa šestero konzervativaca i troje liberala.

“Neka američki narod popuni mjesto u Bijeloj kući pa ćemo mi mjesto u Vrhovnom sudu”, poručila je Harris.

Demokrati strahuju da će se izborom Amy Coney Barrett u Vrhovni sud ugroziti presuda iz 1973. o legalizaciji pobačaja diljem SAD-a.

Pence nije htio odgovoriti koji će stav zauzeti po tom pitanju ako se o njemu ponovno bude odlučivalo u saveznoj državi Indiani, njegovom rodnom mjestu, ali je rekao da se veseli izboru Barrett.

Harris je jasno podržala pravo na pobačaj. “Uvijek ću se boriti za to da žene same donesu odluku o svom vlastitom tijelu”, rekla je senatorica iz Kalifornije.

Rasne napetosti u zemlji

Rasizam i policijska brutalnost izašli su na vidjelo ove godine nakon ubojstva Afroamerikanaca Georgea Floyda i Breonne Taylor.

Harris je rekla da je život medicinske sestre Breonne Taylor oduzet “nepravedno, tragično i nasilno” i podsjetila na prosvjede diljem zemlje zbog smrti Floyda.

“Loši policajci su loši za dobre policajce”, rekla je bivša tužiteljica.

Harris je iskusna političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke.

Njihovi glasovi spasili su Bidena na predizborima u Južnoj Karolini u veljači i bit će ključni u državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin u kojima je Trump 2016. tijesno pobijedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bidenom.