Published On: Uto, sij 25th, 2022

Odobrena odluka o privremenom financiranju FBiH

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je večeras na izvanrednoj sjednici Prijedlog odluke o privremenom financiranju Federacije BiH za razdoblje siječanj – ožujak 2022. godine.

Ovu odluku je prethodno danas, na hitnoj telefonskoj sjednici, utvrdila Federalna vlada.

Prijedlogom odluke je utvrđen iznos privremenog financiranja FBiH, do donošenja proračuna FBiH za 2022., za prva tri mjeseca od 1.116.181.228 KM, a na temelju tromjesečnog prosjeka izvršenja proračuna u razdoblju siječanj – rujan 2021.

Prema obrazloženju, zakonska obveza za donošenje Odluke o privremenom financiranju propisana je u članku 35. Zakona o proračunima u FBiH.

Prema priopćenju Vlade, ona je na 297. sjednici održanoj 30.12.2021. godine razmatrala Prijedlog proračuna FBiH za 2022. godinu te ga uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku s ciljem osiguranja sredstava potrebnih za nesmetano izvršenje obveza iz osnova unutarnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina.

Međutim, na 29. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održanoj tijekom današnjeg dana, hitni postupak nije odobren i proračun je proceduralno vraćen u formu nacrta te kao takav odobren većinom glasova. Slijedi utvrđivanje konačnog prijedloga koji moraju odobriti oba doma Federalnog parlamenta da bi proračun stupio na snagu.

Prema članku 35. Zakona o proračunima, ako Parlament ne donese proračun prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom financiranju, nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna. Privremeno financiranje može najduže trajati prva tri mjeseca fiskalne godine./Fena/HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
4 mjeseci prije

Malo ih radi a puno ih u stroju ,Aljo kmee

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Ovo nije blokada, ovo je samo blokadica – koliko se ja razumijem u ekonomiju?

Olaf
Olaf
4 mjeseci prije

Hoćel bit plina?

Olaf
Olaf
4 mjeseci prije

A formiraše li vladu? Sad će novi izbori, a nema formirane vlade ni od prošlih izbora. Dobro dodo kaže – bih je nemoguća država.

Arpad
Arpad
4 mjeseci prije

Što se obradovah. Dobra vijest. Doooobraaaa….