Published On: Sun, Apr 2nd, 2017

Odnos Vučića i Dodika se neće mijenjati, to je nelagodno partnerstvo na koje su obojica primorani

Glavno pitanje predsjedničkih izbora u Srbiji nije tko će pobijediti, nego da li će biti drugog kruga. Naime, na ovim izborima Aleksandar Vučić se ne bori da pobijedi opoziciju, on se bori uništiti opoziciju, analizira za Vijesti.ba novinar tjednika “Vreme” Dejan Anastasijević.

Ukoliko dođe do drugog kruga izbora, ankete pokazuju da bi Vučićev protivnik mogao biti kandidat Saša Janković. U tom slučaju, smatra Anastasijević, Vučić bi morao da se pomuči da ga pobijedi, budući da bi vjerovatno većina ostalih predsjedničkih kandidata pozvala svoje birače da glasaju za Jankovića.

VIJESTI.BA: Građani Srbije sutra biraju novog predsjednika države. Među 11 kandidata je i aktualni premijer Aleksandar Vučić, čiju pobjedu predviđaju brojne ankete, analitičari, poznavatelji prilika. Kakva su Vaša očekivanja u tom pogledu?

Anastasijević: Glavno pitanje predsjedničkih izbora u Srbiji nije tko će pobijediti, nego da li će biti drugog kruga. Naime, na ovim izborima Vučić se ne bori da pobijedi opoziciju, on se bori uništiti opoziciju. Ako pobijedi u prvom krugu, to će značiti da je u tome praktično uspio.

VIJESTI.BA: Ukoliko se, pak, desi i drugi krug?

Anastasijević: Ukoliko se dogodi drugi krug, otvaraju se šire mogućnosti. Mišljenja sam da bi Vučić iu drugom krugu bio pobjednik, bez obzira na to tko bi mu bio eventualni protivnik. Međutim, to bi značilo poraz njegovog pokušaja da ostvari potpuni politički monopol u Srbiji.

VIJESTI.BA: Dugogodišnji ste novinar i aktivno pratite situaciju. Tko od preostalih deset kandidata može Vučiću na megdan u eventualnom drugom krugu izbora? Kakav je puls srbijanske javnosti?

Anastasijević: Najvjerovatnije je da bi to bio Saša Janković. To kažu ankete, mada im ne treba potpuno vjerovati, jer je teško procijeniti jesu li objektivne ili naručene. U svakom slučaju, ukoliko bi u drugom krugu Janković bio protiv Vučića, Vučić bi morao da se pomuči da ga pobijedi, budući da bi vjerovatno većina ostalih predsjedničkih kandidata pozvala svoje birače da glasaju za Jankovića.

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete tijek izborne kampanje u Srbiji?

Anastasijević: Izborna kampanja je bila prljava i praktično je samo Vučiću bilo dozvoljeno da radi kampanju. Ostali kandidati jednostavno su potisnuti iz medija i morali su se oslone na društvene mreže, što u državi u kojoj internet ne koristi veliki broj ljudi nije velika prednost.

Ja zaista ne mogu da se sjetim, čak ni za vrijeme Miloševića, da je oporba u ovakvoj mjeri bila izbačena iz medija, da joj je uskraćena mogućnost da komunicira s biračima. Čak se išlo i do te mjere da je Skupština raspuštena, kako oporbeni zastupnici ne bi mogli preko izravnog prijenosa doprijeti do svojih glasača.

VIJESTI.BA: Tko će Vučića naslijediti na čelu Vlade Srbije, ukoliko postane novi predsjednik države?

Anastasijević: Postoji nekoliko mogućih naslijednika, ali je praktično svejedno tko će to biti. Tko god da bude postavljen na čelo Vlade, bit će to ličnost bez političke težine, koja će raditi na daljinski upravljač iz Ureda predsjednika. Manje-više, potpuno je svejedno tko će biti predsjednik Vlade, jer će odluke i dalje donositi Vučić i samo Vučić.

VIJESTI.BA: Što bi za Srbiju značila pobjeda Vučića na predsjedničkim izborima?

Anastasijević: Značila bi nastavak dosadašnje politike. Ta dosadašnja politika se najbolje može opisati kao politika građanskog saveza u odnosu na svijet, na vanjsku politiku, a iznutra politika Srpske radikalne stranke, kojoj je Vučić nekada pripadao.

Vučić pokazuje jedno lice prema vanjštine, jako je kooperativan kad treba vidjeti s Federikom Mogerini ili Angelom Merkel i uglavnom ne skreće s linije koju je Zapad zacrtao. S druge strane, kod kuće ne dozvoljava nikakvu kritiku, urušava demokratske institucije i guši slobodu tiska, pa i javne riječi.

VIJESTI.BA: Sa kakvim licem Vučić nastupa prema regiji – konkretno prema BiH?Dan nakon izbora u Srbiji, on će doći na sajam u Mostaru, gdje će se, između ostalog, sastati s bh. dužnosnicima.

Anastasijević: S jedne strane, Vučić, prema domaćem zadatku koji je dobio od Zapada, mora razvijati regionalnu suradnju iu tom smislu treba gledati i njegov boravak U Mostaru. Međutim, postoji i Milorad Dodik i RS. Ne vjerujem da će se u tom smislu bilo što mijenjati. To je jedno nelagodno partnerstvo na koje su obojica primorani. Unatoč svim izjavama ljubavi, ja mislim da ipak nema ljubavi među njima. No, Dodik zna da ne može mimo Srbije, a Srbija zna da joj je Dodik potreban.

Podsjetio bih na činjenicu da Dodik nije dobio podršku od Srbije za referendum o 9. siječnju, Danu RS. To znači da Beograd jako dobro zna koje su crvene linije. Vučić je do sada u više navrata pokušavao eksploatira taj problem koji se zove Milorad Dodik, tako što je kao smirivao predsjednika RS da ne povući neke poteze koji bi mogli biti jasno antidejtonski.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)