Published On: Uto, pro 11th, 2012

Odnedavni "Bosanac i Hercegovac": Poštuje RS, a nada se kako dvojica neće pristati na hrvatski entitet

Bosna i Hercegovina neće nestati, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osvrćući se na nedavne komentare srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da ta zemlja „polako umire“.
„Za Bosnu i Hercegovinu se, kako u prošlosti, tako i sada, stalno govori kako ‘polako umire’, kako ‘nestaje’ i slično. A, Bosna i Hercegovina stoji li stoji, postoji i postojat će, nikako ni da padne, niti da umre, kazao je Komšić.
Ne treba, veli Komšić, sumnjati da bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik volio realizirati  plan o preustroju BiH kako države tri nacionalna entiteta.
„Siguran sam da čak misli kako je to jedino ispravno u zemlji kakva je BiH. Da bi to proveo na ustavan način, trebaju mu politički partneri i u Sarajevu i u Mostaru. Bez obzira na aktuelnu ‘šestorku’, nadam se da nije još našao dovoljan broj partnera, čak i u toj ‘šestorci’. Naprotiv, mislim da za sada ima sigurnu ‘četvorku’ za to. ‘Dvojka’ mu još nedostaje. I nadam se, bez obzira na sve, da je nikada neće ni naći, kazao je.
Komšić je demantirao navode da će se njegova stranka zvati Građanska demokratska socijalistička partija, kako su objavili neki bh. mediji, ali nije želio u javnost iznositi stvarno ime stranke.
„Vidim da su se pojavile već neke ‘informacije’ oko toga. Počev od toga da je već osigurano 3,5 milijuna eura, maraka, tko će mu ga već znati koje valute, do samog imena stranke. Samo mogu reći da niti jedna od objavljenih informacija nije točna. Niti ona o osiguranjem novcu niti o imenu niti o aktivnostima. A, da se radi, radi se. Stranka bi trebala biti aktivna već iduće godine. A, gdje sebe vidim u budućnosti? Ne ovisi više sve samo o meni. Nekada čovjeka ‘nose okolnosti’, a ne samo ono što on želi. To kako bih ja želio provesti ostatak života sada prestaje biti najvažnije”, rekao je Komšić.
Upitan koliko je moguć širi front stranaka koje bi ponudile alternativu građanima, jer Naša stranka je već najavila spremnost surađivatio s  njegovim timom, Komšić je iskazao spremnost da bude na čelu takvog jednog političkog projekta.
„Ako hoćemo nekoga iz RS-a u tom, nazovimo ga, BiH frontu, onda budimo spremni prihvatiti i poštovati činjenicu da postoji RS kao dio BiH i kao ustavna kategorija. Rado bih pristao da učestvujem u pravljenju takvog ‘državnog fronta’ prije svega poštujući ustave ove zemlje i njen pravni poredak, kao i pravo svakog pojedinca da bude ravnopravan u cijeloj zemlji. Tko god hoće tako nešto, želi tako nešto praviti, može računati na mene”, konstatirao je Komšić.
Nije želio komentirati sve češće ocjene da se njegova bivša stranka, dakle SDP, profilira u isključivo bošnjački politički projekt. Upitan smatra li da je vrijeme za promjene u toj stranci, odgovorio je:
„Sve što bih rekao o ovome imalo bi karakter subjektivnog stava. A jako se trudim biti objektivan, bez obzira na to koliko mi to polazi za rukom. Na kraju krajeva, vrijeme će pokazati pravo stanje stvari.”
Komšić je novinaru agencije Anadolija potvrdio da ima ozbiljnu ozlijedu kuka, ali je isključio mogućnost odlaska na liječenje u inozemstvo o čemu se također spekuliralo.
„Jedino je točno da je povreda kuka ozbiljna. Ozbiljnija nego što se odmah mislilo. Ni o kakvoj operaciji izvan zemlje nitko nije ni razmišljao, a samim tim nije bila ni planirana. Ne znam tko je i iz kojih razloga ‘pustio’ tu informaciju. Mogu nagađati. Naprotiv, doktori sada rade na tome da se operacija potpuno izbjegne ili bar odgodi za nekih dvadesetak godina. Ja vjerujem da će tako i biti. Imam povjerenje u doktore koji rade u BiH. Osim toga, vrhunske stručnjake u ovoj oblasti imate širom BiH, kako u Sarajevu, tako i u Banjoj Luci, Mostaru”, zaključio je Komšić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare