Published On: Čet, lis 31st, 2019

Odmetnik iz ISIL-a koji je ‘otkucao’ Baghdadija dobit će milijune dolara

Doušnik je pružao logističke usluge vođi oružane grupe Islamska država Irak i Levant, olakšavao njegovo kretanje po Siriji, čak nadgledao građevinske radove na njegovom skloništu.

Odmetnuti pripadnik oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) presudan je za uspjeh američke operacije u kojoj je u subotu ubijen vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi na sjeveru Sirije, piše The Washington Post.

List prenosi informacije od trojice američkih zvaničnika i drugih osoba s tog područja upućenih u tijek operacije da je taj doušnik pružao logističke usluge Baghdadiju, olakšavao njegovo kretanje po Siriji, pa čak i nadgledao građevinske radove na njegovom skloništu.

Upućenost doušnika u detalje o Baghdadijevoj kući pokazala se izrazito bitnom u napadu američkih specijalnih snaga 26. listopada, okončanom smrću najtraženijeg čovjeka na svijetu, izjavili su dužnosnici.

List piše, pozivajući se na dužnosnike, da je doušnik tijekom napada bio u pokrajini Idlib, a izvučen je s obitelji s tog područja dva dana nakon operacije.

Baghdadijevo donje rublje za DNK analizu

Očekuje se da će muškarac, čije državljanstvo nije otkriveno, dobiti dio ili cijelu nagradu od 25 milijuna dolara, koju je SAD ponudio za informacije o Baghdadiju.

Jedan zvaničnik potvrdio je američkom listu da je riječ o Arapu sunitu, koji se okrenuo protiv ISIL-a kad mu je ta grupa ubila rođaka.

Zvaničnici su objasnili da su Sirijske demokratske snage (SDF) – čiju okosnicu čine kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) – ubacile tog borca u redove ISIL-a, a potom ga predale američkoj obavještajnoj agenciji, koja je provjerila njegovu vjerodostojnost.

Savjetnik SDF-a Polat Kan rekao je da je tajni izvor nabavio Baghdadijevo donje rublje kako bi se na njemu obavila DNK analiza i potvrdio identitet prije ubistva.

Međutim, Pentagon i Bijela kuća nisu komentirali prisustvo tajnog agenta koji je djelovao iznutra.

Kan je rekao da SDF od 15. svibnja surađuje s američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA) na praćenju Baghdadija i da su uspjeli potvrditi da je on prešao iz Deir ez-Zora, na istoku Sirije, u Idlib, gdje je ubijen.

The Washington Post piše da je uspjeh CIA-e, zapravo, počeo prošlog ljeta, ali da je stvarni napredak, koji je doveo do uspješne operacije, ostvaren prošlog mjeseca.

U lovu deseci partnera i saveznika

Kad je riječ o samom vremenu operacije, jedan zvaničnik rekao je da je napad izveden tek nakon što je potvrđeno da je Baghdadi u skrovištu, jer je postojao strah da bi mogao napustiti locirano mjesto.

Američki i bliskoistočni zvaničnici kažu da je operacija bila kulminacija višegodišnjeg zajedničkog rada, u kojem su učestvovali deseci partnera i saveznika, ističući da su američki komandosi još 2015. počeli potragu za Baghdadijem i drugim vođama ISIL-a zajedno s iračkim i kurdskim snagama.

Timovi su uspjeli ostvariti dosta uspjeha, poput ubistva ISIL-ovog glasnogovornika Abu Muhammada al-Adnanija 2016.

No, Baghdadi je tada pokazao sposobnost da bježi i ostane neuhvaćen zbog učestalog premještanja i odbijanja da koristi mobitele i uređaje kojima se može ući u trag.

Izvor: Al Jazeera i agencije