Published On: Sub, lis 8th, 2016

NA KAPLANA NISU REAGIRALI: Stolac nikad neće biti isključivo hrvatski prostor

Stranka demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje “neprimjerenu” izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, koji je danas prilikom posjete bosanskohercegovačkoj općini Stolac izjavio da je “Stolac hrvatski prostor”.
Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor. Stolac je podjednako bošnjački, srpski i hrvatski, i grad svih ostalih građana koji žele u njemu živjeti – kaže se u priopćenju SDA.
Kada su u pitanju incidenti i događanja na dan izbora, SDA smatra da je nizom neregularnosti grubo narušen izborni proces u Stocu.
Navode i da je SDA i prije samog održavanja izbora upozoravala da postoje određene indicije na izborne malverzacije i manipulacije kada je u pitanju općina Stolac.
– Žalosno je da predsjednik HDZ BiH smatra demokratskim protuzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije s biračkim popisima, da se na biračkim popisima nalaze na stotine umrlih, da se glasa bez odgovarajućih dokumenata, da se vrijeđaju Bošnjaci…?! Nadležne institucije trebaju, u što skorije vrijeme, utvrditi sve činjenice i, umjesto privođenja Bošnjaka na saslušanje, utvrditi odgovornost i sankcionirati organizatore i izvršitelje izborne prijevare – ističu iz SDA.
Dodaju da CIK BiH ima na raspolaganju činjenice na osnovu kojih je, u skladu s Izbornim zakonom BiH, dužna poništiti izbore u općini Stolac.
– CIK je, također, dužan u roku od 14 dana organizirati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu. Zbog svih okolnosti, nužno je da se ponovljeni izbori održe pod supervizijom CIK-a, uz nadgledanje međunarodnih posmatrača i predstavnika nevladinog sektora, te uz striktno poštivanje svih odredbi Izbornog zakona BiH – zaključeno je u priopćenju Stranke demokratske akcije.