Published On: Sat, Apr 1st, 2017

Odlučivanje o diobi preostale imovine SFRJ krajem travnja

BEOGRAD – Mješoviti odbor zemalja nasljednica bivše Jugoslavije koji treba razmatrati pitanje diobe preostale 51 nekretnine bivše SFRJ u inozemstvu, vrijedne 110,6 milijuna dolara, najvjerovatnije će krajem travnja održati sastanak u Beogradu.

Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Veljko Odalović rekao je da točan datum sastanka još nije utvrđen i da su u tijeku konzultacije, ali da je bilo ideja da to bude krajem travnja ili sredinom svibnja.

Odalović je za “Politiku” rekao da na beogradskom sastanku nije realno očekivati ​​i konačan dogovor o preostalim nekretninama, ali da, ipak, očekuje napredak u diobi nekih objekata.

List navodi da posao koči i činjenica da imovina još nije u potpunosti popisana.

Naredni beogradski sastanak Međunarodnog komiteta trebalo bi da “pogura” prodaju pet najvrednijih objekata u Njujorku, Tokiju, Bernu i Bonnu, čija se vrijednost procjenjuje na 70 milijuna dolara.

U New Yorku se nalaze dvije najatraktivnije nekretnine, od kojih je jedna šestosobni dupleks apartman na Park Avenue, na koji su, prema pisanju američke štampe, “bacile oko” i filmske zvijezde Robert de Niro i Jack Nicholson.

Bivša Jugoslavija je diljem svijeta imala 123 diplomatsko-konzularna predstavništva, rezidencije i stana i do sada su, prema Aneksu B Ugovora o pitanjima sukcesije, podijeljene 72 nekretnine. Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i BiH po 10, a Makedonija četiri objekta.