ODLJEV ‘BIJELIH MANTILA’ BiH za dvije godine napustilo 300 liječnika

Njemačkoj će do 2020. godine biti potrebno najmanje 20.000 stranih medicinskih radnika, liječnika, anesteziologa, patologa, zbog čega će se BiH tek suočiti s odljevom ‘bijelih mantila’ i kolapsom zdravstvenog sustava, upozorio je u izjavi za “Dnevni avaz” prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore FBiH. On tvrdi da je u posljednje dvije godine BiH napustilo 250 do 300 liječnika.
– S obzirom na to da Njemačka želi mlade ljude, sposobne, dobro obrazovane, ukinuli su nostrifikacijski ispit kojim su se štitili korpusi od dolaska radne snage. Zbog ovih olakšica ostat ćemo bez najvitalnijeg dijela liječničkog tkiva. Sada je našim liječicima i medicinarima dovoljno samo da nauče jezik i odmah dobivaju posao. Također, događa se i to da Njemačka mijenja zakon o strancima, radi lakšeg uposlenja strane radne snage, dok njemački liječnici odlaze u skandinavske zemlje, jer imaju bolje plaće – pojašnjava Drljević.
On ističe da se do sada već pokazalo da je Njemačka primamljiva zemlja za mnoge naše kadrove te da će ove pogodnosti mnogi mladi zasigurno iskoristiti kao svoju životnu priliku. Pojašnjava da je broj liječnika koji godišnje napuste BiH veći od podataka koje imaju liječničke komore, s obzirom na to da mladi koji završe medicinski fakultet nemaju obavezu da se prijave u registar liječničke komore.
– Problem je što nam ostaje vremešni kadar, jer pojedini specijalisti imaju 55 i 60 godina, što znači da za deset godina neće imati tko da preuzme zdravstvene sisteme. Događa se da mladi liječnici uzimaju specijalizacije, potom upisuju tečaj njemačkog jezika i po završetku specijalizacije odlaze iz BiH – pojašnjava dr. Drljević.
Razlozi odlaska, kako kaže, jesu loš socioekonomski status doktora medicine, teško dugotrajno školovanje koje se kasnije ne isplati, nemogućnost edukacije, niske plaće, koje su kod specijalizanata medicine oko 1.300 KM.
Standard Europske unije je da 362 liječnika idu na 100.000 stanovnika. U BiH je ta situacija dosta gora, jer nam nedostaje 3.000 liječnika. Dodaje da bh. liječnici, osim Njemačke, odlaze i u Hrvatsku i Sloveniju.
– BiH ima 16 liječnika na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi – kaže dr. Drljević te dodaje da BiH najviše nedostaje psihologa, patologa, anesteziologa…
S ovim gorućim problemima, istaknuo je Drljević, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, kako bi se određenim stimulativnim mjerama ljudi pokušali zadržati ili vratiti.