Published On: Čet, srp 1st, 2021

ODLIČNO MJESTO ZA AUTOPRAONU: U Bihaću zabetonirali obalu Une, pogledajte kako su uništili ljepoticu!

“NISMO MI BOSANCI ZA DRŽAVE” prednaslov je na portalu narod.ba gdje ogorčeno komentiraju armirani patriotizam, novi oblik patriotizma u Staroj Hrvatskoj.Turskoj Hrvatskoj. Iliti nekadašnjoj turskoj vojnoj krajini. Koju u Sarajevu u šali zovu Bosanska Krajina. Iako je status vojne krajine dobila kao turska granična vojna oblast.

 

Nakon što je Eko akcija upozorila na nezakonito betoniranje obala Une u Bihaću, Služba za inspekcijske poslove u ovom gradu naredila je obustavu daljnjih radova, a gradilište u naselju Pritoka je zatvoreno.

“Ovo je još jedno u nizu brojnih kršenja Zakona o vodama FBiH, koja se skoro svakodnevno dešavaju na područjima opština Bihać i Bosanska Krupa. Prema Zakonu o vodama FBiH, u području vodnog dobra – pojasu širine 15 metara od obale Une, ne smije biti gradnje”, upozorili su iz Eko akcije.

Uslijedila je reakcija nadležnih gradskih službi.

“Nakon prijave građevinskog zahvata betoniranja obale rijeke Une u bihaćkom naselju Pritoka, Služba za inspekcijske poslove Grada Bihaća izašla je na teren i utvrdila da se radi o nelegalnom i nezakonitom zahvatu bez pribavljenih akata za građenje”, konstatirali su iz Općine.

Kako su objasnili, sačinjen je službeni zapisnik, vlasniku zemljišta naložena je obustava daljnjih radova i postavljena inspekcijska traka, čime se gradilište smatra zatvorenim.

“Nakon navedenih radnji slijedi i izdavanje rješenja o uklanjanju nelegalne građevine, a eventualna povreda inspekcijske trake prouzročit će i krivičnu odgovornost za vlasnika”, objasnili su iz Općine Bihać.

Kako su potcrtali, bespravni građevinski zahvati i betoniranje obala rijeke Une, osim što štete okolišu, narušavaju prirodu i vizuelni ambijent zbog kojeg se grad Bihać svrstava u red ekoloških i turističkih destinacija.

“Sve češćim utvrđivanjem obala nedozvoljenim materijalima narušava se autentičnost prostora i ugrožava turistički potencijal grada Bihaća. S tim u vezi Gradska građevinska inspekcija će u narednom periodu provoditi intenzivne aktivnosti vezano za popis i izdavanja rješenja za uklanjanje nelegalnih građevina i zahvata, s naglaskom na područja uz rijeku Unu”, naveli su iz Općine.

Zamolili su sve građane i ekološke organizacije da nadležnoj Službi za inspekcijske poslove prijave svaki slučaj potencijalne nelegalne gradnje, a naročito devastacije obala Une.

 

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x