Odlična intervencija ISS Mostar u posljednji trenutak izvukao skakača s dna i spasio od sigurne smrti

Guzman je pronađen na pet metara dubine, tonuo je, a spasila ga je izuzetna reakcija ronilaca.

U subotu je završeno trodnevno Red Bull Cliff Diving natjecanje u Mostaru, koje su treću godinu zaredom osiguravali pripadnici Interventne spasilačke službe Mostar.

Ukupno 15 pripadnika ISS Mostar podijeljeno je u timove koji su imali pune ruke posla, i jako otežane uvjete rada, navodi se u priopćenju koje su objavili na službenoj Facebook stranici.

“Prvi je dan, u izrazito otežanim uvjetima zbog velikog vodostaja koji je apneašima zadao puno napora da isprate svaki skok i vrate se svaki put na startnu poziciju, ipak prošao mirno i bez intervencija. Drugi dan u fizički nešto lakšim uvjetima, ali s puno većom odgovornošću s obzirom da su i skokovi sve zahtijevniji pa je i mogućnost greške natjecatelja koja sa sobom neminovno nosi težu ili lakšu ozljedu veća”, navodi se.

Drugi i treći dan natjecanja, zabilježene su dvije teške ozljede.

Tijekom priprema za kvalifikacijske skokove Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, skokom sa Starog mosta ozlijeđena je aktualna prvakinja Red Bull Divinga Rhiannan Iffland, koju su pripadnici spasilačke službe čamcem niz Neretvu odvezli prema Županijskoj bolnici “dr. Safet Mujić”. Dan poslije, ozlijeđen je i Sergio Guzman, Meksikanac koji je također prevezen na medicinsko zbrinjavanje.

“Među prvim skokovima drugog dana ozljeda oba koljena pri udaru u vodu i nemogućnost održavanja na vodi skakačice R.I. za tim ISS-a, koji je izvršio izvlačenje, imobilizaciju i transport, je bilo još jedno upozorenje kako je svaki skok potencijalna intervencija u kojoj samo naša brzina i uigranost skakače dijele od smrti. Da je to tako pokazalo se i treći dan kada se dogodio najgori mogući scenarij koji se mogao predvidjeti na brifingu prije osiguranja. Skakač S.G. je nezgodno upao u vodu te mu je pri udaru o površinu izbijen dah i izgubio je svijest, nakon čega je samo nastavio tonuti bez da se ‘ukaže’ na površini”, stoji u priopćenju ISS Mostar.

Guzman je pronađen na pet metara dubine, tonuo je, a spasila ga je izuzetna reakcija ronilaca.

“Pri samom dnu, u nesvjesnom stanju krećući se nizvodno s tokom je od vremena upada u vodu do pronalaska i dizanja na površinu trajalo osam sekundi. Unesrećenom su otvoreni dišni putevi te je dovučen do obale gdje je tek nakon jedne minute došao svijesti, nakon čega je ‘upakovan’ na spinalnu dasku unutar tri minute od skoka i transportiran čamcem do vozila hitne pomoći”, navodi se.

Tu stoji da su šok i strah organizatora i natjecanja za ozlijeđenog kolegu skakača zamijenilo zadovoljstvo zbog perfektno odrađene intervencije i vijesti iz mostarske bolnice da je Guzman u dobrom stanju.