Published On: Sub, lis 26th, 2013

Jovanka Broz sahranjena uz taktove pjesme Bella Ciao, kaos na ulazu u Kuću cvijeća

Uz vojne počasti danas je sahranjena Jovanka Broz, udovica predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, potpukovnica JNA i nositeljica Partizanske spomenice 1941., a premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da je ona bila prva dama.

Jovanka Broz sahranjena je, prema vlastitoj želji, u Kući cvijeća, pored Titovog groba, uz melodiju “O bella ciao”, a na ploči od bijelog mramora, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, ispisano je “Jovanka Broz 1924-2013”.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani su nazočili članovi diplomatskog zbora i stranih izaslanstava, a pored premijera Ivice Dačića, od Jovanke Broz oprostili su se u ime obitelji njezin sestrićGoran Aleksić i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Od Jovanke Broz oprostili su se i prva dama Srbije Dragica Nikolić, ministri Slavica Đukić DejanovićAleksandar Antić i Rasim Ljajić, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora sahrane, kao i njegov zamjenikVeljko Odalović i državni tajnik Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić.

Dačić je opraštajući se od Jovanke Broz rekao da je prilika da, ispraćajući je, priznamo sebi da smo počinili grijeh i prema njoj i prema vlastitoj povijesti, “povijesti u kojoj nacije i narodi grade svoj identitet”.

“Jovanka Broz bila je i naša prva dama, ponos i predstavnik države.. Zaboravljaući Jovanku zaboravili smo nas”, rekao je Dačić. Pred smrt je nitko nije spominjao, dodao je Dačić, iako je bila “prva dama, institucija i važan dio naše povijesti, koju smo kao i nju brzo odbacili i zaboravili”.

“Odnos koji smo imali prema njoj, nažalost, imamo prema svemu što radimo, a to je da onoga trenutka kada se neka epoha završi spremno brže bolje sve, i loše i dobro, prepuštamo zaboravu. Često smo se ponašali kao da se nikad nije dogodilo”, rekao je Dačić, ističući da se Srbija prema njoj odnosila “kao da nije bila žena koja je upoznala svjetske političare i svuda dočekivana s dostojanstvom”.

Naglasivši da je Jovanka Broz bila “ponosni predstavnik naše države”,Dačić je rekao i da je bila žrtva političkog obračuna i borbe oko Tita. “Ovo je odlazak posljednje ikone bivše Jugoslavije. Počivaj u miru pored čovjeka kome si posvetila život i od kojeg si silom i nepravdom bila razdvojena”, rekao je Dačić.

Zečević je opraštajući se od Titove udovice istaknuo da je ona bila “hrabar ratnik”, koji ima dva ordena za hrabrost, što je, dodao je, rijetko i za heroje”. “Bila je borac pokreta i vojske koji je pobijedio fašističkog okupatora, a u 16. godini života, 1941. godine, postala je partizanka”, kazao je on.

On je dodao da njezin život nije bio nimalo lak, ni jednostavan, da je takav život mogao pratiti samo čovjek “posebnog kova, iskovan u revoluciji”. “Jedno malo oduženje duga države jeste sahrana pored voljenog čovjeka, kojem si poklonila mladost i posvetila život”, ukazao je Zečević.

U ime obitelji od Jovanke Broz se oprostio sestrić Goran Aleksić koji je rekao da će ona danas, poslije “više desetljeća zaborava i svog nemira konačno pronaći spokoj”.

“Vlada Srbije ispunila je njezinu posljednju želju i ona će počivati pored svog životnog suputnika, kojeg je neizmjerno voljela, kojem je bila odana do kraja svog života”, konstatirao je Aleksić.

Njezin život, dodao je, bio je nesvakidašnja priča, koja se teško prepričava, od ratnog “vihora koji se upleo u njezin život, preko godina blagostanja, obilježenih općom vjerom i nadom u bolje sutra, do neobjašnjive odbačenosti”.

“Jovanka Broz kao usamljena žena, 36 godina je gordo, ponosno i prkosno bila posvećena čuvanju časti, ugleda, ideala jednog vremena, jedne velike zemlje i jednog čovjeka”, kazao je Aleksić.

Jovanka Broz sahranjena je uz nazočnost obitelji i članova vlade. Nakon sahrane, građani u mimohodu obilaze grob. Sahrani je nazočilo i više izaslanstava antifašističkih i boračkih organizacija iz regije.

Tanjugu je u Odboru za organiziranje sahrane rečeno da je za današnji događaj akreditirano oko 300 članova medijskih ekipa – novinara, snimatelja i fotoreportera, i to iz 35 domaćih i 40 stranih medijskih kuća.

Jovanka Broz je preminula u nedelju 20. listopada u Beogradu, u 89. godini, uslijed zastoja srčanog mišića. U Urgentni centar primljena je 23. kolovoza u teškom stanju.