Odlazak kontroverznog Ruperta Murdocha: Od malog novinskog lanca do medijskog carstva

Murdocha će na mjestu predsjednika obje kompanije zamijeniti njegov sin Lachlan Murdoch, za kojeg Rupert kaže da je “strastven i principijelan vođa”.

“Cijeli svoj profesionalni život svakodnevno sam se bavio vijestima i idejama i to se neće promijeniti, ali pravo je vrijeme da preuzmem različite uloge, znajući da imamo stvarno talentirane timove”, rekao je Murdoch u memorandumu zaposlenicima .

Fox news također je objavio da Murdoch odlazi u mirovinu, a voditelj Bill Hammer u programu uživo pohvalio je svog šefa.

“Rupert Murdoch stvorio je sve ovo i još više diljem Amerike i svijeta. Njegovo životno djelo ostavilo je neizbrisiv trag na globalnoj medijskoj sceni. Njegov doprinos je nemjerljiv i izniman i zahvaljujemo mu što nam je omogućio da budemo dio svega toga, ” rekao je. je Hemer u programu.

“Ne bismo bili ovdje bez njega”, dodala je voditeljica Foxa Dana Perino.

Rupert Murdoch (92) počeo je raditi u medijima pedesetih godina prošlog stoljeća s malim australskim novinskim lancem.

Postao je jedan od najvažnijih ljudi u Hollywoodu kada je 1985. od naftaša Marvina Davisa kupio “20. stoljeće Fox” (20th Century Fox) za 600 milijuna dolara. 

Godinu dana kasnije ušao je u televizijski biznis kupnjom nekoliko američkih TV postaja i stvaranjem mreže “Fox broadcasting”.

Fox News pokrenut je 1996. i brzo je postao broj jedan kabelski kanal vijesti u Americi.

Postao je poznat kao uglavnom konzervativno nastrojen televizijski kanal. Pozicionirala se kao glavni konkurent i antipod CNN-u i drugim američkim mrežama bliskim demokratskom narativu.

Nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast, Fox se sve češće i glasnije optužuje za namjerno zataškavanje afera u Bijeloj kući i besramno širenje desničarske propagande i teorija zavjere.

Tvrtke “Fox corp” i “Fox news” prihvatile su u travnju ove godine sudsku nagodbu i pristale platiti 787,5 milijuna dolara proizvođaču strojeva za glasanje “Dominion voting systems”, koji ih je tužio za klevetu.

Medijska mreža tako je praktički priznala da su emisije sadržavale lažne tvrdnje i optužbe da je “Dominion” namjestio rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

Nagodba između Foxa i Dominiona najveća je javno poznata nagodba o kleveti u povijesti SAD-a koja uključuje jednu medijsku tvrtku.

Iako je spor s “Dominionom” službeno okončan, Fox news se i dalje suočava s tužbom za klevetu protiv tvrtke “Smartmatic”, još jednog proizvođača glasačke tehnologije, koja je na sličan način optužena za lažiranje izbora u Foxovim emisijama, prenosi RTS.

Ostaje nejasno hoće li se smjer izvještavanja tvrtke promijeniti pod vodstvom Lachlana Murdocha.

Međutim, CNN javlja da je Lachlan Murdoch privatno kritizirao Trumpa rekavši da se ne slaže s većinom načina na koji se bivši predsjednik ponaša, prenose mediji.