Published On: Thu, Dec 18th, 2014

ODIGRAO KLJUČNU ULOGU U POMIRENJU SAD-a I KUBE: ‘Nijedan papa ranije nije ovako nešto napravio’

ODIGRAO KLJUČNU ULOGU U POMIRENJU 'Nijedan papa ranije nije ovako nešto napravio'

 WASHINGTON – Papa Franjo i Sveta Stolica su imali važnu posredničku ulogu u povijesnom približavanju Sjedinjenih Država i Kube nagoviještenom u srijedu, rekao je visoki američki dužnosnik.

Papa je tako u pismu ljetos uputio osobni apel Baracku Obami i posebno Raulu Castru, a Vatikan je primio izaslanstvo dviju zemalja kako bi dovršio približavanje, rekao je taj dužnosnik.

Nakon susreta s Obamom početkom ove godine, “papa Franjo je odlučio uputiti osobni apel, što je veoma rijetko, koliko znam nikada nismo imali takav oblik komunikacije Pape”, obrazložio je.

“Početkom ljeta je izravno pisao predsjedniku Obami i odvojeno predsjedniku Castru”, rekao je. “To je dalo jači poticaj i polet za nastavak”.

Izravne pregovore Washingtona i Kube odobrio je Barack Obama u proljeće 2013. a prvi susret se dogodio u Kanadi u lipnju 2013. Dvije strane su nastavile pregovore do studenoga.

Pregovori su zaključeni na susretu izaslanstava dviju zemalja organiziranom u Vatikanu.

Kubanske vlasti su u srijedu iz humanitarnih razloga na zahtjev Washingtona oslobodile Amerikanca Alana Grossa koji je zatvoren 2009. Predsjednik Obama treba dati izjavu u 18.00 sati po srednjoeropskome vremenu, u isto vrijeme kad i kubanski predsjednik Raul Castro.

Po riječima američkog dužnosnika, Alan Gross (65) je razmijenjen za troje Kubanaca koji su bili u zatvoru u SAD-u.