Published On: Uto, stu 19th, 2019

ODGOVORILI NA PISMO Nobelov komitet: Kao i za kemiju i fiziku, nagrada za književnost je za djelo, ne za osobu

Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine, poručio je predsjednik Nobelovog komiteta Anders Olsson.

Predsjednik Nobelovog komiteta Anders Olsson odgovorio je na pismo preživjelih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini u kojem su izrazili prosvjed zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Olsson je u pismu upućenom Muratu Tahiroviću, predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida, poručio kako su primili pismo sa “zabrinutošću i dubokom tugom”.

“Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela europske tragične povijesti iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti”, navodi se u pismu predsjednika Nobelovog komiteta.

Preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputile su krajem listopada pismo Nobelovom komitetu za književnost u kojem su izrazili protest i najdublje razočarenje zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu. U pismu su naveli da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u suradnji s Udruženjem “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” i sedam udruženja žrtava rata s područja Bosne i Hercegovine u zajedničkom pismu podsjetili su na zločine koji su u vremenu od 1992. do 1995. počinjeni na prostoru BiH od onih koje dobitnik Nobelove nagrade podržava.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare