Published On: Čet, ožu 28th, 2013

Odgođena presuda na Kosovu zbog Srba koji su blokirali ulaz u zgradu Suda

Glasnogovornik Eulexa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da je današnje izricanje presude šestorici Srba osumnjičenih za nerede u ožujku u Kosovskoj Mitrovici 2008. godine odgođeno zbog okupljanja građana ispred zgrade Osnovnog suda.
Jake snage Eulexa koje su prije 7.00 sati stigle ispred zgrade suda nisu mogle ući u sud jer su Srbi to onemogućili, javlja Tanjug.
Oni su se nakon kraćeg zadržavanja okrenuli i vratili natrag u smjeru iz kojeg su došli.
U gradu su se čule sirene za uzbunu, koje su bile svojevrsni poziv građanima na okupljanje, a obje kapije vode prema Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici blokirane su teškom mehanizacijom, jednim bagerom i sa nekoliko kamiona, koji su prepriječen na putu.
Građani su i dalje okupljeni ispred zgrade suda, a sa njima je i općinsko rukovodstvo i načelnik okruga Radenko Nedeljković.
Šestorici Mitrovčana: Marjanu Ilinčić, Zoranu Čaviću, Draganu Milojeviću, Miodragu ralica, Avniju Krasnićiju i Nebojši Joviću, osumnjičenim za sudjelovanje u neredima u ožujku 2008. godine, stavlja se na teret više od 20 kaznenih djela.
Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.
Tijekom incidenata koji su uslijedili poginuo je jedan ukrajinski policajac, ozlijeđena su 64 policajca UNMIK-a 0,24 pripadnika KFOR i oko stotinu srbijanskih demonstranata.