Published On: Uto, ruj 10th, 2013

Obama: Ako Assad posluša Ruse, odgodit ću napad

Prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina poljuljao je odlučnost prvog čovjeka Amerike Baracka Obame da poduzme akciju protiv Sirije, kao odgovor na navodni napad kemijskim oružjem 21. kolovoza u kojem je poginulo više od 1.400 ljudi.

 

Odbrojavali su se možda i sati do napada na Siriju, a onda je Moskva predložila međunarodni nadzor nad sirijskim kemijskim oružjem – ako bi to spriječilo vojni napad. Oružje bi se nakon svega uništilo.

Obama je poručio da će ruski prijedlog ozbiljno razmotriti, ali će ga i uzeti s rezervom. Obama je jučer dao šest televizijskih intervjua što je, kako ocjenjuje agencija Reuters, dio njegovih pokušaja da dobije zeleno svjetlo Kongresa.

Američki je predsjednik također rekao CNN-u da diplomatski napori moraju biti ozbiljni. Dodao je da eventualni preokret oko kontrole sirijskog kemijskog oružja neće razriješiti ”užasan sukob unutar Sirije. Ali, ako možemo postići taj ograničeni cilj bez vojne akcije, ja bih bio za to”.

Inače, američki predsjednik obratit će još jedanput naciji koja je protiv napada na Siriju. Pozivajući se na neimenovane izvore, agencija Reuters prenijela je da će glasovanje najvjerojatnije biti krajem tjedna. Predstavnički dom koji kontroliraju republikanci, nije još odredio vremenski raspored glasovanja, rekavši samo da će to biti”za dva tjedna”.

Ruski prijedlog da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor i uništi poduprle su Sirija i Velika Britanija. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu UN-ovih zona u kojima bi se to oružje moglo uništiti.

Predsjednik Obama potvrdio je da će zaustaviti udar na Siriju ako Assad pristane na prijedlog Rusa otransferu sirijskog kemijskog oružja na sigurno mjesto pod kontrolom međunarodne zajednice gdje će biti uništeno. Sirijska je vlada pozdravila ruski prijedlog, no ne i obećala da će ga ispuniti. “Mislim da je pozitivno to što Rusi i Sirijci pokazuju pomak prema rješavanju problema kemijskog oružja. To je ono što tražimo već zadnjih nekoliko godina”, rekao je Obama. » USA Today