Published On: Thu, Mar 7th, 2019

Odgođen konačni obračun sa Islamskom državom

Uz zračne napade koalicije, Sirijske demokratske snage – koje predvode Kurdi, pokrenule su završni obračun s džihadistima takozvane Islamske države u Baghouzu.

No borbe su ubrzo stale jer je u tom selu na granici s Irakom bilo još mnogo civila, javlja HRT.

Sirijske snage tvrde da je oko tri i pol tisuće ljudi, među njima i 500 islamističkih boraca koji su se predali, pobjeglo otkako je u ponedjeljak otvoren sigurni koridor. Procjenjuju da je još oko tisuću militanata na uskom teritoriju.

Među civilima koji bježe mnogo je obitelji džihadista. Njihove supruge gnjevno staju u obranu takozvane Islamske države i iskaljuju bijes na novinarima.

No, iako će zauzimanje Baghouza označiti prekretnicu u borbi protiv tzv. Islamske države, to ne znači i konačni kraj prijetnje odanih joj boraca.

Irak i Kurdi drže oko 1500 djece zbog navodne povezanosti s IS-om? 

Oko 1500 djece nalazi se u pritvoru u Iraku i iračkim područjima pod kurdskom kontrolom zbog navodne povezanosti s Islamskom državom, objavio je u srijedu Human Rights Watch.

U izvješću se kaže da su osumnjičena djeca često proizvoljno zatočena i mučena kako bi se ishodila priznanja, prenosi BBC.

HRW je pozvao iračke i kurdske vlasti da izmijene protuterorističke zakone kako bi se prekinulo s takvim pritvaranjima, kazavši kako se njima krši međunarodno pravo.

Iračke i kurdske vlasti zasad to nisu komentirale. Izvješće na 53 stranice navodi da su potkraj 2018. iračke i kurdske vlasti držale  oko 1500 djece zbog navodne povezanosti s IS-om.

Najmanje 185 strane djece optuženo je za terorizam i osuđeno na zatvorske kazne, citira HRW iračku vladu.