Published On: Čet, ožu 18th, 2021

ODBOR za procjenu rizika Europske agencije za lijekove: Ako dobijete ove simptome nakon AstraZenece, odmah tražite liječničku pomoć

Ured za procjenu rizika Europske agencije za lijekove zaključio je da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito i da koristi nadilaze rizike, rekla je na presici izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

“Odbor za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) jasno je zaključio kako je cjepivo AstraZenece sigurno i djelotvorno”, objavila je Cooke na konferenciji za novinare, dodavši da koristi tog cjepiva i dalje nadilaze rizike. No na presici su iz EMA-e ipak poručili da su prijavljeni neki rijetki poremećaji kod kojih još uvijek ne mogu isključiti vezu s AstraZenecinim cjepivom.

Pročitajte transkript dijela presice u kojem je Sabine Straus, šefica Odbora za procjenu rizika (PRAC), govorila o rijetkim stanjima poremećaja krvi za koje još uvijek ne mogu isključiti povezanost s cjepivom AstreZenece.

Stanja kod kojih još nije isključena veza sa cijepljenjem AstraZenecom

“Ima nekih nesigurnosti. Viđali smo neke vrlo rijetke slučajeve koji opisuju specifične neobične slučajeve kombinacije tromboze, trombocitopenije i krvarenja. U nekoliko slučajeva maleni su se ugrušci javili u krvnim žilama u prvih 7 do 14 dana nakon cijepljenja.

To je stanje zvano diseminirana intravaskularna koagulacija. U nekoliko slučajeva vidjeli smo i ugruške u krvnim žilama koji izvlače krv iz mozga. To je stanje poznato kao celebralna tromboza venskih sinusa.

To su stanja povezana s niskom razinom trombocita u krvi, što je poznato kao trombocitopenija, i dokazi koje imamo u ovom trenutku nisu dovoljni da bismo sa sigurnošću mogli reći jesu li ovi štetni događaji povezani s cjepivom ili nisu. Odbor će nastaviti prikupljati još informacija o ovim stanjima, uključujući više studija i držat ćemo ih pod vrlo pomnim nadzorom.

Zaključak je da je vrlo važno da su takvi događaji rijetki. Do sinoć je prijavljeno sedam slučajeva diseminirane intravaskularne koagulacije i 18 slučajeva celebralne tromboze venskih sinusa od gotovo 20 milijuna cijepljenih ljudi.

 

Također, ovi slučajevi nisu detektirani tijekom velikih kliničkih ispitivanja, što naglašava važnost da se zadrži budnost kad se cjepiva krenu primjenjivati na široku populaciju.

Važno je da ljudi koji dolaze na cijepljenje budu svjesni ovih mogućih štetnih događaja i da mogu uočiti simptome koji se mogu pojaviti nakon cijepljenja”, rekla je.

Simptomi kod kojih treba odmah potražiti medicinsku pomoć ako se jave nakon cijepljenja AstraZenecom

EMA je objavila i popis simptoma za koje treba odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojave unutar par tjedana od cijepljenja:

kratkoća dahabol u prsima ili trbuhuotekline ili osjećaj hladnoće u ruci ili nozijaka glavobolja ili zamućen vid nakon cijepljenjakrvarenje koje ne prestajeviše malih modrica, crvenih ili ljubičastih, ili krvnih plikova

Liječnicima treba napomenuti informaciju o nedavnom cijepljenju, dodaje EMA.

Simptomi kod kojih treba odmah potražiti medicinsku pomoć ako se jave nakon cijepljenja AstraZenecom

EMA je objavila i popis simptoma za koje treba odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojave unutar par tjedana od cijepljenja:

kratkoća dahab, ol u prsima ili trbuhuotekline ili osjećaj hladnoće u ruci ili nozi, jaka glavobolja ili zamućen vid nakon cijepljenja, krvarenje koje ne prestajeviše malih modrica, crvenih ili ljubičastih , ili krvnih plikova.

Liječnicima treba napomenuti informaciju o nedavnom cijepljenju, dodaje EMA.