Published On: Fri, Jul 28th, 2017

Odbijen zahtjev roditelja: Jedanaestomjesečni Charlie Gard će umrijeti u hospiciju

Smrtno bolesni Charlie Gard bit će prebačen u hospicij, a nedugo zatim isključen s aparata koji ga održavaju ne životu, odredio je u četvrtak londonski sud nakon iscrpljujuće pravne bitke koja je  potaknula raspravu o tome tko bi trebao odlučiti o sudbini dječačića.

Charliejevi roditelji željeli su da o njemu u hospiciju brigu vodi privatni tim liječnika kako bi sa svojim sinom proveli što više vremena. U srijedu su rekli da su pronašli liječnika koji bi bio voljan nekoliko dana skrbiti o Charlieju.

No, uprava bolnice Great Ormond Street upozorila je da to nije u interesu dječaka, a sudac Francis odobrio je plan po kojemu će mali Charlie vrlo brzo nakon premještaja na odjel palijativne skrbi biti
isključen s aparata.

“Nije u Charliejevu interesu da ga se nastavi održavati na životu uz pomoć aparata. U skladu sa zakonom je i u njegovu najboljem interesu da se aparati isključe”, stoji u Francisovom zaključku.

Dječak bi 4. kolovoza trebao navršiti godinu dana

Sudac je odredio i da javnosti neće biti poznat naziv hospicija u koji će ga premjestiti, kao ni pojedinosti povjerljivog sporazuma između bolnice i roditelja o smrti dječaka koji bi 4. kolovoza   trebao navršiti godinu dana.

Jedanaestomjesečna beba, koja pati od ekstremno rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje oštećenje mozga i slabljenje mišića, tjednima je predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je liječi.

Duga i mučna bitka

Otkad su prekinuli pravnu bitku i odlučili pustiti Charlieja da umre, njegovi roditelji očajnički pokušavaju doći do dogovora koji bi im omogućio da s njime izvan bolnice provedu nekoliko, vjerojatno posljednjih dana na životu.

Charliejevi roditelji ranije su od bolnice tražili mogućnost da dijete odvedu na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Države, što su odbili britanski sudovi i Europski sud za ljudska prava jer to
nije u interesu djeteta.

Roditelji su prikupili 1,4 milijuna funti donacija, što je bilo dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju. Međutim, liječnici u dječjoj bolnici Great Ormond Street donijeli su odluku da njihovo dijete treba “dostojanstveno umrijeti”, a tu liječničku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji.

Charliejevi roditelji su se nadali da će im sud u Strasbourgu izaći u susret, ali 27. lipnja Europski sud za ljudska prava je odbacio njihovu žalbu.