Published On: Čet, ožu. 30th, 2017

Odbačena SDS-ova deklaracija o zaštiti Daytonskog sporazuma

Zastupnici Narodne skupštine RS-a nisu danas usvojili deklaraciju o zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a.

Za ovaj dokument, koji je predložio zastupnik SDS-a Vukota Govedarica, glasovalo je 29 zastupnika, suzdržanih je bilo 39, a protiv dva.

Tijekom rasprave bilo je jasno da deklaracija nema podršku vladajućih stranaka, a iz SNSD-a su isticali da je to loš i nedorečen dokument, koji ne zagovara stavove RS-a, već BiH.

U SDS-ovoj deklaraciji bilo je predloženo da se pozovu sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj suradnji, konstruktivnom unutarnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

Kao strateški interes RS-a isticalo se trajno očuvanje “daytonske” ustavne pozicije RS i temeljnih načela Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonskog mirovnog sporazuma) koji definira ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

”Svako narušavanje tih načela, majorizacija bilo kojeg od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS”, navodi se u deklaraciji, koja nije usvojena.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer